Удря ни свинският грип А(H1N1), птичият ни прескача

Преболедувалите го миналата година са с естествена защита
Обновена: 4 сеп 2011 11:28 | 4 сеп 2011 08:00,
69
Удря ни свинският грип А(H1N1), птичият ни прескача
Снимка: Булфото

Свински грип настъпва към Балканския полуостров, включително и към България. Той е със същия щам, без изменения и кръстоски, който върлуваше и през миналата зима.

Това съобщива пред „Монитор” националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова, позовавайки се на информация от Световната здравна организация.

Към момента в Европа все още не е регистриран нито един болен от пандемичния грип, както всъщност е медицинското название на свинския.

Птичият грип пък тази година ще ни подмине. Ако достигне Балканите, от него най-много могат да се разболеят птици, но не и хора, тъй като щамът му не се е кръстосал с нито един от тези, които поразяват човека, твърдят още от СЗО.

Нов щам на инфлуенцата тази зима няма да има, но ще ни мъчат трите познати от миналия сезон, казва още проф. Мира Кожухарова.

Това са А(H1N1), Пърт H3N2 и Бризбейн, уточни националният консултант по епидемиология. Затова и ваксините, които се произвеждат в момента, са съобразени именно с тях.

По думите на Кожухарова, преболедувалите свинския грип миналата година имат известен имунитет. Ако те общуват с болни хора, заразени със същия щам, може и да не се разболеят повторно.

По информация на Министерството на здравеопазването се очаква новите грипни ваксини да бъдат продавани в аптеките още в края на септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Журналята ще ги тресне първо овчия грип, който също така се разпространява чрез медиите. Най-добрата ваксина е да не четем подобни новини :)
68
0
 
1
 
! Отговори
Lajci преди 12 години
Tezi izmekqri ne se sprqxa,gledai te si govnqnata rabota..Nqma koi da vi se varje na tapite epidemii..Puskat narochno virusi ot razni laboratorii che da im kupuvat tapite lekarstva,,,inache koi normalen NEzabluden shte otide da shte kupi Vakisna,,nali se seshtate...Mafiq..
67
0
 
3
 
! Отговори
ядосан преди 12 години
Малее дали нарочно ги пискат тия грипове за да ни морат а???И кога най после ще избият бедомните *** или трябва да ги хванем и да ги вкараме всички *** в парламента и в апартаментите на тия които ги защитават.....
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като гледам голема част от мойте сънародници са изкарали *** грип с тежки последствия
65
1
 
1
 
! Отговори
келеша преди 12 години
ето,като ви казвам,че тва боянчо е едно ограничено п.далче, знам какво говоря.ти си нямаш хабер от света,в който живееш. да те питам-вклюшваш ли себе си в тези 8млн.? или сигурно ще ми кажеш, че си някой полубългарин с баща *** или арабин и не се броиш?
64
2
 
3
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
В България има 8 млн лекари, 8 млн политици и 8 млн треньори по футбол. И ето го резултата - страхотно здравеопазване, страхотни управници и страхотен футбол, няма какво повече да искаме, най-много да изпращаме кадри в Германия, Франция и Англия да ги обучим как стават тия работи.
63
0
 
3
 
! Отговори
келеша преди 12 години
На придобития имунитет не разчитайте чак толкова, както опитва да ви убеди това п..алче по-долу.. нещата са далеч по-сложни!Но поне за едно е прав-с тези грипове и ваксини се спекулира, не се шашкайте излишно!
62
2
 
1
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
Забрави да напишеш "Мбе-е-е, ***, мбе-е-е!..."Я си повтори поста и го напиши.
61
0
 
0
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
Благодаря ти, ето виждаш ли, че може да имаме общи интересни? :D
60
0
 
1
 
! Отговори
келеша преди 12 години
б0янчо, искрено ти пожелавам успех да се разкараш в най-скоро време нанякъде, много ще се радвам!
59
1
 
3
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
До 57. Ега ти "доцента", който 1) бърка степен и звание и 2) пише неграмотно. Явно ще да е от келеметата на новото време, дето ги произвеждат на юруш...
58
1
 
0
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
Споко, ще станеш и професор, и републикански консултант. Виждам, че много знаеш и по интелигентен начин убеждаваш всички в знанията си. Такива като теб са една от основните причини за масово бягство на лекари на Запад. Както и точно заради такива аз искам да се разкарам от тук. Пожелай ми успех, за да не мога да "моря" българските граждани, нуждаещи се от лекарска помощ.
57
1
 
3
 
! Отговори
келеша преди 12 години
имам степен доцент засега..
56
1
 
1
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
Ти професор по вирусология ли си?
55
0
 
5
 
! Отговори
келеша преди 12 години
КОГАТО ИМА ТАКИВА ВИРУСНИ ЕПИДЕМИИ(засега няма де), ВАЖНО Е ОСОБЕНО СЛЕД КАТО СТЕ БИЛИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА И СТЕ ПИПАЛИ КАКВОТО И ДА БИЛО-БРАВИ,КОПЧЕТА НА АСАНСЬОРИ И Т.Н. ДА ИЗБЯГВАТЕ ПО ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИМАТЕ КОНТАКТИ МЕЖДУ РЪЦЕТЕ СИ И НЯКОЯ ЛИГАВИЦА-ТОЕСТ ДА ИЗБЯГВАТЕ ПО ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ПИПАТЕ ПО ОЧИТЕ,ДА СИ БЪРКАТЕ В УСТАТА И Т.Н. ДОКАТО НЕ СИ ИЗМИЕТЕ РЪЦЕТЕ СЪС ***. ТАКА ШАНСЪТ ДА СЕ ЗАРАЗИТЕ ДРАСТИЧНО НАМАЛЯВА!
54
1
 
0
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
Кажи бе, компетент? От какво си недоволен?
53
0
 
3
 
! Отговори
келеша преди 12 години
Това п.далче боянчо пак прехвърча от някъде.. И това г0ведо е бъдещ лечител,виждате ли какви многознайковци има по кабинетите..Когато ходите на лекар не му вярвайте на сляпо, търсете повече мнения,интересувайте се винаги и т.н.боянчо, зле си мойто момче!!
52
1
 
3
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
Пандемичнен грип не е медицинско наименование на свински грип, неграмотници!Т.нар. свински грип по абсолютно нищо не се различава от обикновения грип, който ни удря всяка година, а който го е изкарал не само миналата година, ами преди 40те и 70те години, когато са другите 2 пандемии има имунитет.А ваксина да се даде на всяко дете под 6 години, на всеки на възраст над 50, който не е преболедувал, както и на майки, които очакват да са бременни през зимния сезон. За останалите по-добре не. Това е
51
0
 
4
 
! Отговори
драго преди 12 години
мамка им на тия прасета, ей.! аз го изкарах, да му мислят маймуните
50
2
 
4
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Удрят главите на малоумията, които още не са разбрали, че всичките свински, говежди, маймунски, магарешки и пр. изродски грипове и др. епидемии имат общ произход и обща цел. Мбе-е-е, ***, мбе-е-е!...