Канадската Арктика изгуби почти цял леден шелф

Топенето му е важен маркер на глобалното затопляне
Обновена: 30 сеп 2011 12:02 | 30 сеп 2011 12:02,
3
Канадската Арктика изгуби почти цял леден шелф
Снимка: Reuters

Два ледени шелфа, които са съществували още преди европейци да се заселят в Канада, това лято значително намаляха, като единият почти изчезна, съобщи Асошиейтед прес.

Топенето им е важен маркер на глобалното затопляне, което връща северната полярна област на Канада към условия, съществували преди хиляди години. Откъсналите се в резултат плаващи айсберги могат да повредят нефтени платформи или да се изпречат на пътя на кораби. Разпадането на шелфа също намалява средата, където има микробен живот и променя канадското крайбрежие.

От 205-те кв. км на ледения шелф Сърсън преди 5 години бяха останали два сегмента. През това лято те допълнително се смалиха. Единият от 42 кв. км стана 25 кв. км, а другият от 35 кв. км остана само 7 кв. км. Шелфът Уорд хънт това лято се разпадна на два отделни шелфа с размери 227 и 74 кв. км, като миналата година площта му беше 340 кв. км. Намаляването е значимо, особено като се има пред вид, че шелфът Уорд хънт винаги е бил най-големият и стабилен.

От края на юли от шелфа се отчупват късове, по големи от Манхатън, каза Люк Копланд от университета на Отава. Според съавтора му Дерек Мюлер от университета Карлтън откъсналата се ледена маса тази година е три милиарда тона.

Ледените шелфове са се образували преди повече от 4500 години и затова ледът е много по-дебел от морския, който
обикновено е едва няколко метра. Канада е с най-големите ледени шелфове, като те достигат дебелина 40 до 100 м. От 1906 г. до 1982 г. обаче площта им е намаляла с 90%, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво е това леден шелф, пак сте си измислили термин. Шелфа е един за всеки континент, няма по пет шелфа. Има шелфов ледник.
2
1
 
3
 
! Отговори
Смешна статия преди 12 години
Не лъжете хората, че се топят все повече ледове... Истината започва да излиза на бял свят, след като сателитни снимки на НАСА и други агенции показват възстановяване на ледовете навсякъде. Изследванията за нивото на морското равнище също показват, че се наблюдава колебание нагоре и надолу през последните 10 години. Ал Гор и целата *** около него манипулират хората. Дори леда на Килиманджаро се завръща.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошо!