Присадиха матка на 21-годишно момиче

Уникалната операция бе извършена в Турция
Обновена: 5 окт 2011 10:44 | 5 окт 2011 10:44,
41
Присадиха матка на 21-годишно момиче
Снимка: Архив, Reuters

Турски хирурзи пресадиха матка на 21-годишна пациентка, съобщи Press TV. Жената е родена без репродуктивния орган. Операцията е била проведена на 9 август т.г. от специалистите от университетската болница Акдениз в Анталия. За трансплантацията е използван орган от починал донор.

Близо два месеца след операцията лекарите са на мнение, че са се справили с, характерната за такива случаи, реакция на отхвърляне на присадения орган. Пациентката вече има менструален цикъл. След няколко месеца лекарите планират да имплантират ембриони, получени чрез изкуствено оплождане още преди провеждането на операцията.

Това е направено с оглед на факта, че след операцията пациентката трябва да приема препарати срещу отхвърлянето на органа, които биха се отразили отрицателно на качеството на яйцеклетките й. По време на планираната бременност тези препарати ще бъдат сведени до минимум, за да се намали риска от увреждане на плода. След раждането специалистите възнамеряват да премахнат матката, за да не се налага на жената да приема медикаменти до края на живота си.

„Операцията беше успешна, но за истинско постижение ще можем да говорим, когато пациентката роди дете“, заяви един от хирурзите, участвали в интервенцията.

Първият опит за присаждане на матка бе проведен 2002 г. в Саудитска Арабия. Три месеца по-късно органът бе отстранен, заради образували се тромби. В момента подготовка за подобен вид операция се провежда в САЩ, Великобритания и Швеция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: маткаприсаждане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Няк преди 10 години
За тези хора който са против всички опити на учените ,само едно ще им кажа.КОгато се разболеете не ходете на лекар ,защото проведеното лечение ,ще е от опитите в миналото.Ако не се развивахме щтяхме все още да мелим брашното с камъни
39
0
 
7
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ... преди 12 години
Да живее турската медицина !!!
38
1
 
12
 
! Отговори
браво преди 12 години
престанете да упреквате жената, дали ще ползва сурогатна майка или друго си е нейно лично решение, вие кави сте да й казвате , кое ще й е по-добре и благодарение на такива операции се развива медицината и човечеството, а вие каквото и да ви напишат само плюете и естествено имате идея за по-добро решение.
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много неграмотно :(
36
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 12 години
Можела е да използва сурогатна майка, но по незнайни причини е приела този начин.Подкрепям напълно 28. Сегашната политика на толериране на безконтролното репродуциране ва един етнос, чрез социално-икономически стимули от страна на държавата, генериращ бедност и престъпност, ще се отрази пагубно след 20-30 години.Беден и *** народ се управлява лесно. С тази политика се подменя генофонда на нацията. Всеизвестно е, че интелекта се предава по наследство.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Eii..proct i izvraten narod cte....
34
2
 
9
 
! Отговори
ddd преди 12 години
До 28: злобен и *** човек си ти. дано не ти се налага да узнаеш каква е съдбата на ничиите деца.
33
1
 
9
 
! Отговори
do 27 преди 12 години
Ти си ***. Да си оставиш гените е основен приоритет на всяко живо същество....
32
2
 
12
 
! Отговори
Граматикова преди 12 години
Моля, не "прЕсаждайте " органи.
31
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези Турци взеха да стават много, 500 години присаждаха на балканските народи(гърци,българи и сърби) отзат и отпред а сега и матки присаждат
30
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
v Turciq vseki koyto e s osigurovka moje da se lekuva v 4astna bolnica i4astni kabineti kadeto pla6ta samo 15-20 % a ostanalata suma se pla6ta ot darjavata. A v balgariq vazmojno lie tova vaob6te ?! Prosto za vsi4ko moje da im zavijdame samo. Vseki koyto e bil tam si go znae mn dobre
29
18
 
19
 
! Отговори
Леле мале преди 12 години
Какъв е този франкенщайновски експеримент.Жените родени без матка всъщност са МЪЖЕ генетично- имат ХУ хромозоми.Сега ще й присадят матка,ще пие имуносупресори за да не бъде отхвърлен органа.ПО време на бременността ще й ги сведат до минимум,но въпреки всичко ще продължава да ги пие,с което риска от увреждане на плода си остава.А намаляването им пък води до риск от отхвърляне на матката.И всичко това - за да се направи поредния медицински експеримент.Защото не вярвам това да стане масова практика.Твърде скъпо и рисковано е.Никой няма право да си прави подобни експерименти със здравето на едно неродено дете.
28
4
 
25
 
! Отговори
До 27 преди 12 години
27, тези изоставени деца ги осиновете Вие, та след 20 години да ви строшат кокалите. 90 процента са от друг генотип, от друга хаплогрупа или са увредени от забременялата. Народът казва: "Животно да вземеш, от сой да е?. Така че вместо да давате акъл, осиновете си не едно, а повечка. Да ви са честити. А за да няма изоставени деца, гонене до дупка на тези, които са го създали, независимо,че Съдбата ги наказва.
27
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво за способните лекари, но намирам за извратено желанието да оставиш на всяка цена "безценните" си гени в собствено поколение. Има толкова деца без родители.
26
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Намирам тази операция за самоцелна и излишна. Докторите са се доказвали на света, колко са кадърни. Една сурогатна майка в случая е в пъти по-доброто решение. А и рисковете за плода не са ясни при една реакция на отхвърляне, потискана с препарати... И платените драскачи да си го наврат... знаят къде. На всяка тема се опитват да "вкарват" политика. Жалки сте.
25
7
 
12
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 9Браво наистина. А у нас също се случват подобни неща, но по-важни за медиите са магистралите, моловете, мутрите и т.н.В България отскоро се прилага един съвсем нов метод за забременяване ин-витро.Казва се ин-витро матурация и там сме може би втори в света. Вместо жената да се подлага на скъпи и обременяващи протоколи с хормони когато мъжът е стерилен, яйцеклетките се вадят преди цикъл, узряват навън, оплождат се и тогава ембрионите се връщат в матката.
24
8
 
11
 
! Отговори
Влади преди 12 години
"Въпрос към Радио Ереван: Може ли мъж да забременее? Отговор: Не, но в Турция продължават опитите." Така могат да присадят матка и на мъж.
23
7
 
18
 
! Отговори
ан преди 12 години
БРАВО НА КОМШЙИТЕ. ДОКАЗАХА ЧЕ СА НА 2 МЯСТО В СВЕТА СЛЕД САУДИТСКА АРАБИЯ. А НАПРЕДНАЛИТЕ ХАМЕРИКАНЦИ И ЗАПАДНЯЦИ КЪДЕСА? ПОДГОТВЯЛИ СЕ ОЩЕ.
22
5
 
25
 
! Отговори
Борисов преди 12 години
Да, ама ние строимЕ магистрали, метро!
21
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А у нас кога ще четем подобни новини, а не само гнусотии и поредните *** изцепки на Борисов и Цветанов???