Щурците са най-големите джентълмени в света на животните

Насекомите имат своите сериозни причини
7 окт 2011 17:40,
1
Щурците са най-големите джентълмени в света на животните
Снимка: Reuters

Испанските полски щурци са най-големите джентълмени в света на животните, съобщи АФП.

Тези насекоми галантно дават път на брачната си партньорка в своята дупка, след което запушват отвора й със собственото си тяло, рискувайки да бъдат изядени от естествените си врагове. До тези изводи са стигнали учени от университета в Ексетър, Великобритания, след като изучили живота на инсектите с помощта на инфрачервени видеокамери. Те внимателно проследили 200 хиляди часа видеозаписи, осъществени през брачния период на
полските щурци (Gryllus campestri).

"Повечето хора си мислят, че галантността е присъща само на хората и че тя е плод на добро възпитание, на интелект и на горещи чувства, коментира един от авторите на проучването Роландо Родригес Муньос. Ние установихме, че мъжките екземпляри на тези малки насекоми също могат да бъдат забележителни джентълмени спрямо техните партньорки!"

Но според екипа от университета в Ексетър при тези животинки галантността се обуславя от други фактори, които не са толкова свързани с доброто възпитание и изискаността. Мъжките щурци са възнаградени от това си поведение, защото то им позволява да прекарват повече време със своите партньорки и да произведат повече наследници.

Досега се смяташе, че Gryllus campestri "затапват" в убежищата си женските, за да не могат да се съешават с конкурентни мъжкари. Най-новите проучвания установиха, че сред мъжките и женските щурци преди брачния им период, броят на жертвите, причинени от естествените им врагове, е един и същ. Но по време на любовната игра, шансовете за оцеляване на женските значително нараствали, докато тези на самците драстично са спадали.

"По всичко личи, че галантните инсекти наистина изчакват любимите им да се скрият на сигурно място, преди и те на свой ред да се спуснат в убежището си. Закрилата на дамите е най-важният им приоритет в този период", констатира Роландо Родригес Муньос, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: джентълменщурци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
фен на щурците преди 12 години
....уплашихте ме - аз помислих, че за любимата ми група "Щурците" става въпрос....че са сред най-големите джентълмени в света на животните.Недейте така !