Тиквените семки укрепват костите

Консумацията им се препоръчва при усилена умствена дейност
Обновена: 21 окт 2011 17:14 | 21 окт 2011 15:15,
5
Тиквените семки укрепват костите
източник: Dreamstime

Тиквените семки съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Богати са на протеини, витамин С, витамини от B групата, калциеви, калиеви, магнезиеви, фосфорни соли и др. Със 100 г тиквени семки набавяме 46,1% от дневната нужда на организма от магнезий, 28,7% от желязо, 52% от манган, 24% от мед, 16,9% от протеини, и 17% от цинк. Поради полезните си съставки семките на тиквата подпомагат кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система и органите на зрението.

Богатият комплекс от витамини и минерали в семките подхранва мозъка и стимулирa функциите му. Консумацията им се препоръчва при усилена умствена дейност. Тиквените семки са полезни и за простатата, тъй като съдържащите се в тях каротеноиди потискат някои от процесите, водещи до патологичното й уголемяване. Специалистите препоръчват срещу възпаление и аденом на простатата да се консумират от мъжете белени тиквени семки 3 пъти седмично.

Заради наличието на цинк семките имат укрепващ костите ефект, което ги прави особено полезни срещу остеопороза. Противовъзпалителните свойства на тиквените семки, по отношение на заболявания като артрит, също са обект на изследване. Проучване показва, че добавянето на тиквени семки към хранителния режим има по-голяма полза, отколкото употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства за намаляване на възпалителни симптоми. Смята се, че фитостеролите, съдържащи се в тиквеното семе, понижават холестерола в кръвта, подобряват имунния отговор и редуцират риска от някои видове рак. 

Вижте още здравни новини в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: тиквени семки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
13 преди 12 години
Радвам се, защото многоги обичам!Не казват дали трябва да са сурови, защото са по-вкусни печени!
4
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Незнам нашата Тиква дали има семки?Май нема!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добро утро.....еми то всеки заленчук и всеки плод е полезен за човек-природа,и свинското е полезно особено със сока на червено грозде пред камината -за нас вредно е само политиците в БГ!!!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквените семки укрепват коститеЯааааа.... И от ББ имало полза....
1
1
 
1
 
! Отговори
Кухата Тиква преди 12 години
Аз укрепвам търпението