Ако искате здрави кости, хапвайте редовно зелена салата

Зелените листни зеленчуци снабдяваят организма с вит. К
Обновена: 1 ное 2011 10:33 | 1 ное 2011 10:33,
1
Ако искате здрави кости, хапвайте редовно зелена салата
Снимка: Dreamstime

Витамин К участва в образуването на 4 от 13-те необходими за кръвосъсирването белтъци. По-малко известен факт обаче, установен при медицински изследвания през последните години, е, че витаминът участва и в изграждането на костната тъкан. Дефицитът му също е причина за намалена костна плътност.

Поне три научни проучвания на западни престижни медицински институти доказват чрез провеждането на биохимични тестове, че приемът му във вид на добавки се отразява положително на костната здравина при пациенти.

Дефицит на витамина се открива при хора, които нямат навик да слагат на трапезата си салати и ястия със зелени листни зеленчуци.

В същото време изследователите са категорични:

  •     жените, които приемат 110 микрограма витамин К ежедневно намаляват риска от фрактури на костите с 30%;
  •     консумацията на салата от зелени листни зеленчуци всекидневно намалява този риск наполовина.

Поддържането на стабилно ниво на витамин К в организма е от значение и при профилактика на инсулта, когато се приемат антикоагуланти от типа на Coumadin, което е обвързано с контрола на риска от кръвоизлив. Освен в марулите, салатите, витамин К се съдържа в: броколите, блюкселското зеле, магданоза и най-често използваните масла за готвене.

Не всички комбинирани витамини включват витамин К. Приетата за препоръчителна дневна доза от витамина е 120 микрограма за мъжете и 90 микрограма за жените.

Вижте още здравни новини в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: салатавит К
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
doerfler преди 12 години
ишиас (lumboishialgia)Имах големи проблеми с ишиас, който се премества от едно място на друго (понякога в лявата подходящия момент Ramo, и в задната част), докато открих интернет, за да jovanov.net където намерих лекарствени добра баба рецепти, които са ми помогнали в моя здравни проблеми. За ишиас (lumboishialgia) не съм намерил подходяща рецепта на баба за този проблем, но собственикът на уеб сайта ми предложи една домашна смес от 20 лекарствени растения, които бях подготвил. Имам бутилка от