Омбудсманът атакува здравната каса за "грубо отношение"

Здравноосигурени са "унизени" заради документи на НЗОК
Обновена: 4 ное 2011 07:12 | 4 ное 2011 07:05,
38
Омбудсманът атакува здравната каса за "грубо отношение"
Снимка: Булфото

Омбудсманът Константин Пенчев атакува здравната каса заради погазването на правата на хора, които си плащат вноските, но въпреки това не могат да ползват здравна помощ в чужбина, заради административни неуредици.

Става въпрос за временните удостоверения, заместващи от няколко месеца европейската здравна карта, която дава в ЕС на здравноосигурените българи право на безплатна спешна и неотложна помощ, пише „Труд”.

Според сигнали до омбудсмана тези удостоверения не се признават от лекарите зад граница. На бланката единствено името на човека е изписано на латиница, а останалият текст, който обяснява, че той е здравноосигурен, е на български.

В резултат хората се озовават в неприятната ситуация да си платят прегледа, защото докторът не разбира нищо от “документа”.

“Поставянето на гражданите в подобно положение води до накърняване на достойнството им и до нарушаване на правата им”, смята омбудсманът. Според касата обаче удостоверенията са двуезични.

Другия проблем в работата на касата, атакуван от Пенчев е бавенето на протоколи за лечението на хронично болните, което ги принуждава месеци наред да плащат скъпите медикаменти за лечението си.

Коментарът на омбудсмана по случая е: “Грубо отношение от страна на служителите на касата.”

Общественият защитник има няколко препоръки към касата във връзка с тези проблеми, но изпълнението им не е задължително.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
2
 
! Отговори
до 28ХХХ преди 12 години
На всеки здравно осигурен се полага веднъж в годината основен профилактичен преглед - това е право на пациента .Обявено е по всички възможни начини.Но не е задължение на Джипито "да го вика" - не сте" под попечителство "!! или греша?!?!
35
0
 
1
 
! Отговори
до 31смешнико преди 12 години
А ако ти се наложи спешна операция ?!? И топ хирурга е в полагащата му се по право почивка след тежък оперативен ден?!?!
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ZDRAVNATA SISTEMA V BALGARIQ E TOLKOV AGADNA , DOLNA , NAISTINA MOGAT DA TE UNIZQT PO TOLKOVA GROZNI NA4INI !! NQMAM DUMI VSI4KO E UJASNOOO!! ZATOVA KOITO MOJE NEKA DA PUSKA JALBI DA SADI ZDRAAVNA KASA , BOLNICI , DARJAVATA !!!! KOITO MOJE I DA SE OTKAJE OT OSIGUROVKITE 6TE E NAI DOBRE !!! TEZI NE ZASLUJAVAT NE 16 LEVA NA MESEC 6 STOTINKI NE ZASLUJAVAT !!!
33
1
 
8
 
! Отговори
чарли преди 12 години
Какви ги говори Пенчев,аз не получавам здравна помощ тук в България,той търси в друга държава.Смешни работи!
32
0
 
16
 
! Отговори
"култура ми Янк преди 12 години
Най-добрият -експерт в Съд. системе бе Константин Пенчев , а те го пратиха в трета глуха /за да не им пречи /,както бе написал някой тук ,.....на сегашният пост ,той изпълнява фуккцията на ----АРМЕНСКИ ПОП ....!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми е любопитно кой, кога и къде е измислил тази синекурна длъжност. Ако някой знае , нека да напише.
30
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Влязъл лекар специалист,в един магазин за обувки,след смяна в болницата,доволен,че е изкарал 400 лв. за деня от "такса избор на екип".Харесал си обувки и отишъл на касата да ги плати.На касата стояли три момичета.Лекаря казал:-Харесах си тези обувки искам да ги купя.-Разбира се господине,цената им е 200 лв..Това е цената,която е определена от фирмата.-Да да разбира се няма проблем,-казал лекаря.-Но това е цената на самите обувки.Сега ако искате да ги закупите трябва да си изберете момиче,което да ви ги продаде.Вие сте онзи лекар дето поиска,на баба ми в болницата,900 лв. за избор на екип.Нали така?-Ами да това си е нормална практика.За какво съм учил,децата ми в чужбина как ще ги издържам,колата и двата апартамента как ще ги подържам.Хайде опаковайте ми обувкитв и да тръгвам,моля ви.-Да разбирам ви напълно,както ви казах цената на обувките е 200 лв.Ако искате да ги купите и платите тук при някоя от нас трите,таксата избор на екип ще ви струва 600 лв.Така,че дължите 800 лв.-казала му продавачката мило.-Ама вие сте прости продавачки,какъв избор на екип,какви такси.Това е незаконно.-развикал се лекаря.-Ако сме прости,затова се учим се от вас да въртим търговия.-казало мило момичето-Ама аз не съм търговец,аз съм лекар!!!-развикал се наследника на Хипократ.-Търговец си,търговец.-намигайки му казало момичето.-Търгуваш с нуждите и живота на хората,които си плащат осигуровките,както ние търгуваме с обувки и задоволяваме нуждите на хората.-Хайде,колега-казала продавачката,-Ще плащаш ли 800 лв. за обувките или ще говориш глупости,имам и други клиенти.
29
7
 
8
 
! Отговори
Имам питане преди 12 години
Какво печели обществото от тая скъпоплатена длъжност "Омбудсман" ? Нито Гиньо , нито Пенчев с нещо облекчиха положението на българина. Може би само с това , че те и антуража им са със супер доходи и ги харчат в България (може би).
28
0
 
30
 
! Отговори
болна с рядко заболя преди 12 години
Трябва да се направи нещо със забавянето на протоколите.Оставам без лекарства по 15 дена,докато някой благоволи да подпише дали да живея.Моля тези,които пишат тук коментарите да се опитат да се поставят на мястото на пациент като мен.Знаете ли колко грубо отношение имат като питаш- защо го няма протокола?Трябвало технологично време....за придвижването му.То от Америка по бързо ще се придвижи..А моето време за живот...???
27
2
 
30
 
! Отговори
ХХХ преди 12 години
ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖАМЕ ЗДРАВНАТА КАСА? ТОВА Е *** КОЙТО ЖИВЕЕ В РАЗКОШ.ТЯ НИ СКАРА СЪС ЛЕКАРИТЕ.ЗАЩО ПОРАДИ НЯКАКВА СЕРИОЗНА ПРИЧИНА АЗ НЕ СЪМ ВНЕСЪЛ 3 МЕСЕЦА ВНОСКИТЕ И ВЕЧЕ НЯМАМ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА И ТРЯБВА ДА ЧАКАМ ОЩЕ ТРИ ГОДИНИ ЗА ДА ГИ ПРИДОБИЯ.КЪДЕ СА МИ ПАРИТЕ ОТ ДРУГИТЕ 30 ГОДИНИ? ДА НЕ ГОВОРИМ ,ЧЕ ОТКАКТО ИМА ДЖИПИТА,НИТО ЕДИН ПЪТ НЕ СЪМ ИЗВИКАН НА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД,А СЕ ОТЧИТАТ.
26
0
 
4
 
! Отговори
До General practitio преди 12 години
""НЕ СА ВИ ЯЗНИ ТЕРНИТЕ"" ""АКТУЛАНО""!?!?!?!?*** се опитва да ни учи.Я си виж първо правописа,бе!Трагичен е !
25
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Влязъл един лекар в магазин изгладнял.Напазарувал си и отишъл на касата.Дошло време да плаща.Продавачката му казала:-30 лева ви е сметката,вие сте лекар нали?-Да!-гордо отговорил лекаря,радвайки се,че са го разпознали,мислейки че ще получи поредния комплимент и подмазване.-Отидете при асистент касиера ми.-казала продавачката.-Трябва да заплатите "такса скенер за бар код","такса за етикет" и още няколко потребителски такси.-Ама това е незаконно,това е безобразие!!!-развикал се лекаря.-Оплачи се на БСКПХР(български съюз на касиерите и продавачите на хранителни стоки).Аз за какво съм учила за продавачка.Ако не ти харесва стой си гладен.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
но въпреки това не могат да ползват здравна помощ в чужбина,.........в БГ също,освен ако не си платиш яко ! защото ,за да роди една жена,и то по естествен път,трябва да плати 950 лв "за екип". просто я принуждават. иначе...да му мисли,как ще си вряка сама и ще я наглежда акушерката от време на време.....и да беше само това !!!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
но въпреки това не могат да ползват здравна помощ в чужбина,.........в БГ също,освен ако не си платиш яко ! защото ,за да роди една жена,и то по естествен път,трябва да плати 950 лв "за екип". просто я принуждават. иначе...да му мисли,как ще си вряка сама и ще я наглежда акушерката от време на време.....и да беше само това !!!
22
2
 
18
 
! Отговори
еретик преди 12 години
Омбудсмана е нещо като арменския поп
21
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой е тоя льольо бе????
20
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще плащате ***.Да сте учили медицина.Аз как ще си подържам дипа и децата в чужбина.Иначе ще ***!-Сестра да влиза следващия ***!
19
4
 
8
 
! Отговори
General practitioner преди 12 години
General practitioner=ЛИЧЕН ЛЕКАР ЗАЩО НАРИЧАМЕ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ С АНГЛИЙСКО НАИМЕНОВАНИЕ???ТОВА ЗНАЧИ И GP КОЕТО ИЗПОЛЗВАТЕ КАТО НЕ СА ВИ ЯЗНИ ТЕРНИТЕ НЕ УПОТРЯБЯВАЙТЕ НЕПОЗНАТИ ТЕРМИНИ НИТО Е МОДЕРНО НИТО Е АКТУЛАНО ПРОСТО ЧУЖДИЦИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК КОИТО СЕ ВКАРВАТ ОТ СЕЛЯНИ КОИТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ КАТО ГОВОРЯТ НА АНГЛИЙСКИ СА МНОГО МОДЕРНИ КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИЛИВИВЛИЗАЦИЯ АКО НЕ Е СМЕШНО Е ТРАГИЧНО ......
18
4
 
10
 
! Отговори
До анонимен преди 12 години
"И хляба да е безплатен; не е ХУМАННО ДА ГО ПЛАЩАМЕ! Отговарям на ФЕН!"Ами защо не,ако се плащат хлебни вноски от 18 до 50 лв. месечно според дохода?И се чудя,как хлебарите още не са зейнали,като лекарите,да се въведе "такса етикет" или "такса избор на хляб"?
17
1
 
8
 
! Отговори
До № 1 преди 12 години
Ами пиши му, аз му писах и той ми свърши работа.Той работи по сигнали.