С шепа ядки на ден поддържаме фигурата и настроението

За първи път се изследва връзката между консумацията на ядки и по-високите нива на серотонин
Обновена: 8 ное 2011 13:35 | 8 ное 2011 13:35,
4
С шепа ядки на ден поддържаме фигурата и настроението
Снимка: Dreamstime

Ядките са полезни в борбата с коремните мазнини и регулирането на апетита, констатираха учени от Университета на Барселона.  За първи път изследване открива връзка между консумацията на ядки и по-високите нива на серотонин. Смята се, че хормонът намалява апетита, повишава чувството на щастие и задоволство и подобрява здравето на сърцето.

За да се възползваме от здравословните ползи на ядките, е необходимо да хапваме шепа сурови и небелени орехи, бадеми и лешници на ден. Според изследователите откритието е важно за хората с метаболитен синдром, който се характеризира с излишък на мастна тъкан, висока кръвна захар и кръвно налягане. Промените в храненето и редовната консумация на ядки, съдържащи здравословни мазнини и антиоксиданти, са от полза в борбата с наднорменото тегло, намаляването на риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания, смятат учените.

В изследването участвали 22 доброволци, които страдат от метаболитен синдром. В продължение на 12 седмици те спазвали хранителен режим, богат на ядки. Оказва се, че участниците, които хапвали по 30 г смесени ядки на ден, имали по-високи нива на серотонин, в сравнение с хората, които не консумират тези продукти.

Серотонинът е невротрансмитер и спомага предаването на импулсите от един отдел на друг в мозъка. Въпреки че той се отделя в мозъка, където изпълнява и функциите си, около 90% от серотонина в организма се намира в храносмилателния тракт и тромбоцитите в кръвта.
 
Вижте още здравни новини в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: ядки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственото като студент, което мога да се позволя е шипа орехи с мед всеки ден. Медът домашен, орехите подарени. Иначе да си призная честно мислех си, че лешниците са за баровците. Предвид цената....айде бадеми от време на време може, тей дето се вика когато се видя с някоя друга петолевка. Абе с една дума няма такава сатира. Няма...нямааа....де го това здраве? То е за богатите, бедните лешоядите да ни ядат.
3
0
 
6
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Пак откриха топлата вода - това за ядките и серотонина е известно много отдавна. Когато навремето учехме за сесия си похапвахме яко вясакакви ядки, които бяха много евтини: най-вече лешници и бадеми. Яжте ги сега ,де !
2
0
 
7
 
! Отговори
иван преди 12 години
Добре де,ще пием какво?Мноого лед.Затова-мноого уиски с лед и естевственно Бадеми за случая
1
3
 
9
 
! Отговори
мацка преди 12 години
Уиски с бадеми и много лед:)