Рибата е полезна и за сърцето

За предпочитане са мазните видове
Обновена: 7 дек 2011 12:32 | 7 дек 2011 12:17, Румяна Тасева
8
Рибата е полезна и за сърцето
Източник: Dreamstime

При жените, които редовно ядат мазна риба, се отчита по-ниска склонност към сърдечносъдови заболявания, твърдят учени.

Според ново проучване при придържане към хранителен режим, богат на морски продукти, рискът от сърдечен удар се редуцира до 90%. Традиционно данните показват, че Омега-3 мастните киселини, които се намират най-вече в сьомгата, скумрията и сардините, са много полезни за здравето на мъжете.

Смята се, че рибеното масло е особено ценно за жените в детеродна възраст. Благоприятният му ефект се отчита и от хора, страдащи от повишено кръвно налягане. Полезно е за функционирането на сърдечносъдовата система и кръвоносните съдове.

В проучването участие взимат 49 000 жени на възраст от 15 до 49 години, чието здраве се наблюдава в продължение на осем години. През този период учените оценяват храненето и начина на живот на участничките.

Експертите взимат под внимание и историята на заболявания в семействата им. Общо за периода са регистрирани 577 случая на инсулт и инфаркт, като всеки пети е с фатален край.

Учените установяват, че рискът от сърдечносъдови заболявания при жените, които рядко консумират риба или избягват тази храна е до 90% по-висок, в сравнение с тези, които похапват мазна риба веднъж седмично.

Изследователите препоръчват риба да се консумира два пъти седмично, като едната порция трябва да бъде от мазните видове.

Резултатите са публикувани в сп. Hypertension на Американското кардиологично дружество.

Още полезни новини за здравето четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
чарли преди 12 години
Някой да е хапвал хубава скумрия в последно време ?
5
0
 
1
 
! Отговори
До Риборан преди 12 години
По тая логика и ти ядеш водорасли. А спестявайки едно две звена от веригата, може да пуснеш и корени. Айде добър апетит!
4
0
 
1
 
! Отговори
hh преди 12 години
sledvshtata sedmica she pishat 4e maznata riba e kofti za...primerno 4erniq drob..sedi i gledai seir na toq sait maloumen
3
0
 
2
 
! Отговори
Риборан преди 12 години
Да, прав си те похапват крил, който яде водораслите. Е, много си обстоятелствен. Исках да спестя едно две звена от веригата...явно, че нямаш какво да правиш..и се правиш на остроумен
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Риборане, много си умен, обаче и сьомгата, и скумрията, и сардината са хищници и нямат нищо общо с водораслите.
1
1
 
3
 
! Отговори
Риборан преди 12 години
Да, чудесно, това го знаем от години и без някви хамериканци да ни го казват. Още от откриването на водораслите, които съдържат Омега 3 и са храна на тези риби, които по този начин натрупват полезните киселини. Кажете го обаче на тъпите японци, които отровиха морето, а тихия океан беше последния останал източник на дива сьомга в света. Всичко що идва от атлантика пък е или много замърсено или е от развъдници, като например норвежката сьомга.