Чрез обонянието познаваме партньора си и властните натури

Преценките чрез очите и носа ни са еднакво точни
Обновена: 8 дек 2011 17:29 | 8 дек 2011 17:27, Румяна Тасева
Чрез обонянието познаваме партньора си и властните натури
Източник: Reuters

Хората можем сравнително точно да определяме личностните качества по миризмата на тялото, твърди полски изследователски екип от Вроцлавския университет.

В проучването им взимат участие 230 души. Първоначално 15 мъже и 15 жени от тях преспиват с една и съща тениска три поредни нощи. За надеждността на резултатите те избягват използването на парфюм, сапун, тютюнопушене и консумация на храни със силни аромати. Допълнително чрез тестовете се оценяват личностните им качества.

На следващия етап по миризмата на тениските останалите 200 определят качествата на притежателите им, дали те са екстроверти, нервни или властни типове.

При съпоставяне на данните от тестовете, оценките на доброволците от фланелките и от определянето на характера по видео материал, изследователите стигат до извода, че чрез обонянието правим също толкова точни преценки, както при наблюдение, въпреки че и при двата метода грешим почти еднакво по отношение на екстроверността и нервността.

По миризмата обаче отлично се ориентираме за това дали даден тип е властен, особено ако се отнася за противоположния пол, коментират учените. Тази ни способност играе съществена роля при избора на партньор, напомнят те.

Връзка между чертите на характера и миризмата на тялото може да се търси във вегетативната нервна система, която регулира потенето, нивото на хормоните, особено на половите, и състава на микрофлората на кожата, които се отличават индивидуално.

Подробното представяне на изследването се планира в новия брой на European Journal of Personality.

Още любопитни новини за здравето четете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: обоняниемиризма
Още от
Спонсорирано съдържание