Рак на маточната шийка – от теб зависи да се предпазиш!

Тя е второто по честота раково заболяване сред жените, след рака на гърдата
Обновена: 23 яну 2012 16:59 | 23 яну 2012 16:07,
12
Рак на маточната шийка – от теб зависи да се предпазиш!
източник: Dreamstime

Ракът на маточната шийка се формира от неправилно функциониращи клетки. Най-често те възникват от покриващите я плоски "сквамозни" клетки.

Процесът на транформиране на клетките от "нормални" в "ракови" обикновено протича в продължение на години. Този период се описва като предраков. За него са характерни диспластични и предракови промени на цервикса (маточната шийка). Тези промени могат да се "уловят" при провеждане на РАР тест – цитонамазка. Високата степен на резултата ІІІ, особено ІV, показва висока риск.

Стартирането на процеса на израждане на нормалните клетки в ракови се дължи на полово преносими инфекции. 99,8% на случаите на карцином на маточната шийка се асоциират с инфекция с онкогенен човешки папилома вирус.

Вирусите на човешкия папилома вирус са стотици видове, като само някои от тях предизвикват рак, други водят до образуването на брадавици. При всички случаи клиничните прояви на инфекцията с HPV са неприятни.

80% от жените се заразяват с HPV през сексуално активния си живот.

Още факти за рака на маточната шийката можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Bobie преди 12 години
"ваксината изобщо не е 800 лв с направление можеш да се прегледаш без пари "Това е цената, на която се предлага в България. Може да ме прегледат безплатно, но ваксината НЕ СЕ поема от здравната каса. Плаща си я пациентът.Съвсем отделен е въпроса, че тази ваксина е въздух под налягане, както каза някой по-долу.
11
1
 
5
 
! Отговори
Прочел преди 12 години
Не лъжете хората относно ефикасността на HPV-ваксините. Това е поредния етап от PR-акцията на MERK, която за съжаление не може да бъде предотвратена! Gardesil / Cervarix не е безопасна, родители! Потърсете информация в мрежата, прочетете за над 18 000 случая до края на 2011, при които се наблюдават тежки усложнения благодарение на ваксината. Символите тук са малко за да дам всички доводи, но всеки може да провери и сам.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ваксината изобщо не е 800 лв с направление можеш да се прегледаш без пари
9
1
 
0
 
! Отговори
Ник преди 12 години
Ето нещо повече и четете внимателно!ЩЕ ИНЖЕКТИРАТ ДЕЦА С ОТРОВНА ВАКСИНА! novkoment.blog.bg/profile.php
8
2
 
1
 
! Отговори
Ник преди 12 години
Ваксините са вредни!Четете повече,материал има достатъчно.Всичко е алъш вериш,за много пари.Злокобно и жалко е,че се посяга на живота и репродуктивната способност на малките момиченца,бъдещето на България!От тази ваксина се умира,но за тези случаи никога няма да прочетете за това в медиите.Нито пък,че ваксините съдържат живаки пр.отрови от които децата оглупяват!Не на ваксините! Мислете за децата си!
7
2
 
1
 
! Отговори
5458 преди 12 години
Искам да се предпазя, но откъде да взема 800 лева за чудодейната ваксина, която се избивате да рекламирате? Разбирам, ако предпазването е толкова лесно, колкото да си миеш ръцете предпазва от хепатит. Ама не е.
6
1
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Развиват, и още как! Бягай в библиотеката да четеш, стига с тия ракии!
5
3
 
5
 
! Отговори
ай-бай преди 12 години
Безразборната смяна на партньори не води до добро.
4
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Една от причините са и противозачатъчните хапчета
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защото мъжете нямат матки, затова не могат да развият рак на маточната шийка
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако това е причината,защо мъжете не развиват никакво заболяване?
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това трябва да се учи още в училище, в часовете по анатомия. Момичетата още в пубертета трябва да научават що е полова хигиена и как да се предпазват, да знаят, че освен нежелана бременност и някои венерически болести, може да заболеят и от рак и да се наложи да им извадят яйчниците - нека знаят какво ще се случи с организма им, а също и с тяхната външност, ако загубят тези свои органи. Няма защо да се преструваме. Още в основното училище те са наясно какво правят мъжът и жената интимно.