Лили Асенова: Липсва система за профилактика рака на маточната шийка

Липсва организираност на здравната система за профилактика на заболяването
Обновена: 24 яну 2012 15:41 | 24 яну 2012 15:41,
2
Лили Асенова: Липсва система за профилактика рака на маточната шийка
Източник: Личен архив
Лили Асенова е председател на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.
Самата тя се сблъсква със заболяването още на крехка възраст, едва 24-годишна. Благодарение на адекватната й реакция да предприеме изследване и потърси компетентен лекар, след стриктно следване на препоръките на специалистите, успява да победи болестта.
Оттогава се е посветила на дейност да помага на жените в борбата срещу рака на маточната шийка и повишаване информираността им за начините да предотвратят заболяването.
 
 
Ваксината срещу HPV, основният причинител на рака на маточната шийка, вече се реимбурсира от НЗОК. Как бихте коментирали тази стъпка от страна на държавата?
 
Всъщност, усилията ни в тази насока са от години. През последната година се получи добър диалог между топ специалистите в страната за тази локализация на рак, неправителствения сектор и медиите, което показа, че когато се съберем и положим усилия в една посока, те се увенчават с успех.
 
Първоначално усилията ни бяха насочени ваксините да станат част от Имузационния календар за момичетата на 12-годишна възраст, преди половия дебют. Но заради антиваксиналните настроения, които се наблюдават в нашата страна, както и опита на Европейските и Балкански държави, подехме инициативата те да преминат към Националната здравноосигурителна каса. Така се дава възможност ваксинирането срещу HPV да се предприема от тези, които желаят и осъзнават необходимостта от една добра профилактична мярка срещу рака на маточната шийка за себе си или своето дете. Известно е, че цената на ваксината е висока и осигуряването й би затруднило много от желаещите семейства.
 
Факт е, че държавата отпусна 2 млн. лв. за тази цел.
 
Какво Ви е мнението за ваксината срещу HPV?
 
Нямам никакво съмнение относно ефикасността и безопасността на ваксината. Известна ми е ползата за обществото от приложението й много преди тя да се появи на нашия пазар.
 
Ние сме забравили, че епидемиите от най-опасните заболявания на човечеството като морбили, туберкулоза и пр. днес са предотвратени и не вземат жертви, в сравнение с миналото, именно благодарение на масовото имунизиране на населението срещу тях.
 

Продължението на интервюто можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
God преди 12 години
В някои европейски страни тази "ваксина" вече е забранена, защото причини смъртта на млади момичета и редица усложнения на други. Няма научно доказателство, че тази "ваксина" предпазва от какъвто и да било вид рак. За ракът на гърдата няма ваксини, а има навременна диагноза и лечение. Не може да се сравняват действията по профилактика на единият тип рак с другия. Тези "ваксини" са опасни и в някои случаи смъртоносни. Да кажат кой ги доставя в България и има ли контакти с Лъчо Мозъка от ГЕРБ!
1
0
 
6
 
! Отговори
Прочел преди 12 години
Не лъжете хората относно ефикасността на HPV-ваксините. Това е поредния етап от PR-акцията на MERK, която за съжаление не може да бъде предотвратена! Gardesil / Cervarix не е безопасна, родители! Потърсете информация в мрежата, прочетете за над 18 000 случая до края на 2011, при които се наблюдават тежки усложнения благодарение на ваксината. Символите тук са малко за да дам всички доводи, но всеки може да провери и сам.