Зеленият чай подобрява физическата активност

Понижава риска от инвалидизация в по-късна възраст
7 фев 2012 17:15,
0
Зеленият чай подобрява физическата активност
източник: Reuters
Редовната консумация на зелен чай помага за подобряване на подвижността и стабилността в по-късна възраст, показва японско проучване. 
 
Редица учени изследват ефектите от консумацията на напитката. Поради високото съдържание на антиоксиданти зеленият чай е изключително полезен за здравето и ни предпазва от различни заболявания. Доказано е, че спомага за понижаването на „вредния“ холестерол, както и за по-нисък риск от развитие на рак. 
 
Целта на настоящето проучване е да установи дали консумиращите зелен чай са по-малко засегнати от чувството на слабост и физическа нестабилност, свързано с напредване на възрастта. В рамките на три години експерти от училището по медицина към университета в Тохоку проучват 14 хил. души на 65 и повече години. 
 
Според резултатите възрастните, които пият най-много зелен чай, са с най-нисък риск от развитие на „функционална нестабилност“, проблеми с двигателната активност или извършването на ежедневни дейности като преобличане и къпане. 
 
Около 13% от участниците, които пият по-малко от чаша зелен чай на ден, са функционално нестабилни, в сравнение със само 7% от хората, които консумират по няколко чаши.  
 
Проучването не доказва, че зеленият чай е основната причина за по-добрата физическа активност на възрастните, но се смята, че намалява риска от двигателна нестабилност, уточняват учените. Консумиращите редовно напитката имат и по-здравословен начин на хранене, включващ риба, плодове и зеленчуци.  
 
Резултатите са публикувани в сп. American Journal of Clinical Nutrition.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари