Редовната консумация на карфиол предпазва сърцето

Карфиолът съдържа витамини В и С, протеини, фосфор и калий
22 фев 2012 12:50,
3
Редовната консумация на карфиол предпазва сърцето
източник: Reuters
Карфиолът съдържа редица полезни хранителни вещества, което го прави отлично допълнение към всеки хранителен режим. 
 
Зеленчукът съдържа витамини от група В. Добър източник е и на протеини, фосфор и калий.
 
Освен това е богат на витамин С и манган, които имат антиоксидантни свойства. В действителност, с чаша варен карфиол набавяме 55 мг витамин С. 
 
Редовната консумация на карфиол помага в защитата от свободните радикали и за намаляването на риска от заболявания, причинявани от оксидативния стрес, например сърдечносъдови и рак.
 
Карфиолът има и противовъзпалително действие. Съдържа витамин К и омега-3 мастни киселини, които спомагат за намаляване на възпалението. Консумацията му е полезна при заболявания, като артрит, възпалителни заболявания на червата, улцерозен колит, както и при захарен диабет.
 
Зеленчукът е полезен и за понижаване на риска от сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания, включително и от развитие на атеросклероза. Заболяването води до стесняване на кръвоносните съдове, което е причина отделните тъкани да получават по-малко кислород и хранителни вещества. Чрез намаляване на хроничното възпаление, карфиолът помага за поддържане проходимостта на кръвоносните съдове и за подобряване притока на кръв към основните органи на тялото.
 
А съдържанието на фибри в карфиола подпомага правилното функциониране на храносмилателната система. Според учени съставки на зеленчука имат защитен ефект върху лигавицата на стомаха, като по този начин се намалява риска от язва и рак.
 
Карфиолът е полезен и за паметта, според резултати от изследване. Консумацията на три порции ястия от спанак, зелени листни зеленчуци, жълти и кръстоцветни зеленчуци - зеле, карфиол, ряпа, репичка, хрян, синап и др., забавят и отлагат влошаването на когнитивните способности с 40%. 
 

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
радослав 7 легло преди 12 години
г-да,СЪГЛАСЕН СЪМ,ЧЕ КАРФИОЛЪТ ПАЗИ СЪРЦЕТО,НО МИ ПОЗВОЛЕТЕ ДА ВИ КАЖА,ЧЕ ГРИЖИТЕ НА д-р МИЛЕНА ЧУКАНОВА ОТ ПИРОГОВ СА НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО ЗА НЕГО!!! Д-Р ЧУКАНОВА Е НАЙ-ДОБРИЯТ КАРДИОЛОГ В СВЕТА!!! ПОКЛОН И БЛАГОДАРНОСТ!!!!!!!!!!
2
0
 
4
 
! Отговори
Бай Курти преди 12 години
Хамчи ний *** Тулбухин плющим Кунупида всеки ден бря!Кунупидата е хляб за народа!
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Редовното купуване на краставици решава сексуалните проблеми на жените:)))))))