Синдромът на разбитото сърце се среща при раздяла

Наподобява на сърдчен пристъп
1 мар 2012 19:13, Румяна Тасева
4
Синдромът на разбитото сърце се среща при раздяла
Източник: Reuters

Най-често в края на несполучлива връзка говорим за „разбитото си сърце“.

Дали обаче състоянието се среща в медицината?

Оказва се, че това сравнение не е никак неправдоподобно. В англоезичната здравна литература се споменава за „синдром на разбитото сърце“ при силен стрес или събития, които ни обсебват изцяло емоционално, като раздяла, загуба на близък, загуба на работа, когато сме станали жертва на несправедливост...

Синдромът на разбитото сърце може да бъде определен и като „стресова кардиомиопатия“, по думите на кардиолога от Университета Лойола, д-р Бин АН Фан, директор на отдел за превантивна кардиология. Симптомите на състонието са подобни на сърдечен пристъп, изпитва се болка в гърдите, дишането е затруднено.

Синдромът се проявява за сравнително кратко. Възможно е въобще да не му обърнем внимание и не може да се твърди, че един инцидент има увреждащо сърцето въздействие в дългосрочен аспект. Обикновено според експерта след няколко седмици състоянието на засегнатия се подобрява без каквото й да било лечение.

Какво се случва по време на травматичното за нас събитие?

В организма се отделят свръхколичества адреналин, кортизол и други стрес-субстанции. Тона причинява стесняване на артериите и забавя снабдяването на сърцето с обогатена с кислород кръв. Получава се нещо подобно на запушване на коронарна артерия от съсирек. Така сърдечният мускул остава да гладува. За щастие, синдромът на разбитото сърце, за разлика от сърдечния пристъп, е обратим процес.

Още полезна информация за сърцето може да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
РАДО ГОТИНОТО преди 12 години
ЗА ДОБРОТО НА ВАШЕТО СЪРЦЕ САМО Д-Р МИЛЕНА ЧУКАНОВА ОТ "ПИРОГОВ" ИНТЕНЗИВНА КАРДИОЛОГИЯ!!!!!!!!!!!!!! Д-Р ЧУКАНОВА БЛАГОДАРЯ ВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
1
 
13
 
! Отговори
Месия преди 12 години
Обичайте се и никога не се разделяйте...
1
0
 
10
 
! Отговори
до1 преди 12 години
Просто си в крак с времето