Поликистозните яйчници – заболяване или симптом?

Доц. Атанас Щерев за Puls.bg
19 мар 2012 20:25,
1
Поликистозните яйчници – заболяване или симптом?
източник: Личен архив
Доц. д-р Атанас Щерев е завършил Медицински университет, София. Има специализация по акушерство и гинекология и квалификация по репродуктивна медицина и асистирани репродуктивни технологии. Има над 35 години практика в областта на акушерството и гинекологията. Професионалният му опит в асистираните технологии датира приблизително от времето, когато се ражда първото бебе в епруветка.
Има специализации в множество чужди клиники: квалификация по репродуктивна ендокринология към Института по експериментална ендокринология и химия на хормоните, Москва, Институт по стерилитет, Виена, Университетска болница, Мюнстер, Германия, Акушеро-гинекологична клиника, Сан Диего, САЩ.
Притежава научна степен доктор на медицинските науки по физиология и патология на репродукцията. Основател е и бивш председател на Българската Асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.
От 2007 г. до 2011 г. е представител на България към Комитета на националните представители на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE).
 
Поликистозните яйчници – заболяване или симптом?
 
Преди да се опитам да отговоря на въпроса е необходимо да се дадат някои дефиниции.
 
Симптомът е болестен признак, проявление на физическо или психическо заболяване или нарушение на жизнеспособността на организма.
 
Синдром, от друга страна, е сбор от симптоми, които се дължат на една и съща причина и които се наблюдават едновременно или последователно.
 
Болест е дълбоко и трайно отклонение от нормалната жизнена дейност на организма, съпроводено със структурни и функционални изменения в него, в отделни органи и системи.
 
Поликистозната болест на яйчниците (ПКБЯ) е диагноза, която се поставя на немалко жени. Това е състояние, изразяващо се в настъпили изменения на яйчника, които могат да бъдат:
  • анатомични – наличие на множество подкорово разположени фоликули;
  • функционални – липса на овулация;
  • андрогенизация (акне, повишено окосмяване, косопад, себорея) без дефеминизация (процес на развитие, при който феминизацията е потисната или намалена);
  • oбменни нарушения.
 
Всъщност при 30% от жените се наблюдава форма на поликистозни яйчници, но едва при 5-10% от тях се поставя диагнозата поликистозна болест на яйчниците. При останалите след определен период от време яйчниците възвръщат нормалното си състояние. 

Какви са причините и лечението на проблема можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари