Обрив при претопляне на бебето – как да действаме?

Появява се най-често в области, където кожата "най-малко" диша
Обновена: 21 мар 2012 14:07 | 21 мар 2012 14:06,
0
Обрив при претопляне на бебето – как да действаме?
Снимка: Reuters

Потница, подсичане, обрив при претопляне – това е обривът, който се появява най-често в тези области, където кожата „най-малко” диша и е затормозен топлообменът. Терморегулацията при кърмачето все още е несъвършена. При раждането потните жлези не функционират напълно, те се развиват с времето. Дотогава обаче бебето се поти ограничено. Чрез потенето обаче тялото се охлажда, което очевидно е проблем за организма на кърмачето. Това и определя рискът от претопляне при него.

Един от признаците на претопляне при бебето е повишаването на температурата, който не винаги може да се улови от родителя на момента. Друг по-очевиден белег на претопляне е обривът по кожата.
 
Най-често подобен обрив се появява по гърдичките, корема, врата, слабините, свивките и бедрата. Възможно е да се появи по скалпа и челото на глата при носене на шапка.
 
Обривът най-често се образува в резултат на запушване на потните жлези, които се налага да работят все пак по-усилено при по-висока температура на тялото. Повишеното потоотделяне обаче затормозява все още неразработилите се жлези, те се запушват, което и води до образуването на червените пъпчиците.
 
Претоплянето крие сериозен риск за здравето на детето. Когато топлообменът му е затормозен, то лесно може да повиши телесната си температура, което да доведе до топлинен удар. Ето защо при бебетата е от изключетелно значение да се следи за поносимостта им към топлото или студеното и за адекватното на температурата на околната среда обличане. Бабините предпазни мерки за навличане, могат да изиграят не по-малко лоша шега от преохлаждането на кърмачето.
 
За признаци на претопляне е препоръчително да се следи задължително при горещо, особено влажно, време, смяната на сезоните. Не е изключено обрив да се получи и през зимата в резултат на прекалено затопляне на помещението или количество дрехи.
 
В редки случаи подобен род обрив бебетата получават при нанасяне на мехлеми срещу кашлица, които се нанасят на гърдичките. Причината е, че те също затоплят кожата и запушват порите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари