Ши лакът – безвреден ли е?

Според някои изследвания увеличава риска от кожен рак
Обновена: 30 мар 2012 15:26 | 30 мар 2012 15:26,
6
Ши лакът – безвреден ли е?
източник: Reuters

Ши лакът е последната иновация в света на маникюра. Предимствата на съвременната козметична процедура е, че прави лака много по-издръжлив и е бързо съхнещ. 

Ши лакът е хибрид между лак и гел, обяснява американският дерматолог д-р Уенди Робъртс.  
 
В сравнение с обикновения лак, съвременният продукт съдържа по-малко разтворители, които увреждат ноктите. Модерният лак се представя като продукт, който е хипоалергичен и не съдържа вредни съставки като формалдехид или толуол. В състава му влизат керамични елементи, коприна и Nano Silver частици. Смята се, че те помагат за предотвратяване износването на лака, придават допълнителен блясък и предпазват от бактериални и гъбични инфекции. 
 
Ши лакът се третира под специална UV-лампа. Под нея лакът буквално се пече. Според някои изследвания обаче технологията може да е свързана с развитието на немеланомен рак на кожата на ръцете, казва д-р Уенди Робъртс. Специалистът цитира научен доклад от 2009 г., публикуван в Archives of Dermatology, в който учени описват два случая на жени с рак на кожата на ръката, прилагали модерната технология. 
 
Изследователите заключават, че излагането на UV-лампите, които се използват във все повече салоните за красота, може да бъде рисков фактор за рак на кожата и отчитат необходимостта от провеждането на повече и задълбочени изследвания по темата.
 
Без съмнение обикновеният лак е по-здравословен и безопасен вариант от ши лакът, смята д-р Уенди Робъртс. 
 
Производителите на ши лак обаче оспорват връзката между ултравиолетовите лъчи и рака на кожата. Трима експерти тестват UV-лампи, използвани за съвременния маникюр, за да определят техните ултравиолетови емисии.
 
Според резултатите, публикувани в сп. Nails Magazine през 2010 г., лампите излъчват сравнително ниски нива на UV светлина, които се определят като безопасни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
0 преди 12 години
шилак е супер! безвреден
5
0
 
0
 
! Отговори
zdravka преди 12 години
оправете си терминологията- шилак е марка, не технология
4
0
 
0
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
По-добре да не мислим и какъв състав имат пломбите ни. Ама те са необходимо зло - ще оправдаваме с това невежеството си, по-сколо нежеланието си да научим какви съединения носим с години наред срещу безумни цени.
3
2
 
1
 
! Отговори
anapana преди 12 години
a plombite na zybite s kakvi lampi se pravqt-sy6tite,pi6ete gluposti!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отгоре ЛАКОтдолу КАЛ
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
na dobre oformeni i 4isti nokti ne im triabva lak.