Безопасна ли е алтернативната медицина?

Резултатите от изследвания в областта не се представят коректно, според експерти
15 май 2012 21:25,
8
Безопасна ли е алтернативната медицина?
източник: Reuters

Безопасна ли е алтернативната медицина? Отговорът на този въпрос се опитва да открие екип от британски експерти. Те констатират, че половината от проучванията, анализиращи ползите от прилагането на хиропрактика, акупунктура и други алтернативни методи на лечение, не обявяват коректно резултатите си и често не съобщават за евентуални неблагоприятни ефекти от използването на подобни терапии.  

Вероятно причината се крие в това, че те често се провеждат от „ентусиазирани аматьори“, стремящи се да насърчават повече практиките си, отколкото да тестват хипотези, заявява проф. Едзард Ернст от университета в Екзитър, Великобритания.  
 
Хиропрактиката е насочена към облекчаване на мускулно-скелетни проблеми, чрез манипулации на гръбначния стълб и ставите. Алтернативната терапия е одобрена от британския Национален институт за здраве и клинични постижения като „лечение на болки в кръста“. Проф. Едзард Ернст обаче изчислява, че половината от хората, подложили се на метода, изпитват най-малкото леки нежелани ефекти, като болка в областта на манипулацията.
 
Докладват се около 700 случая на тежки усложнения, пояснява експертът. 
 
Екипът на проф. Ернст анализира резултатите от 60 рандомизирани контролирани проучвания, които разглеждат метода хиропрактика. Извършени са между 2000 и 2011 г. 
 
Учените откриват, че в голяма част от опитите не се споменава за никакви нежелани ефекти от изследваната терапия.
 
Според проф. Ернст причината не е защото не са настъпили, а защото изследователите не желаят да ги докладват.
 
Само едно от общо 60 проучвания представя пълна информация относно честотата, тежестта и продължителността на нежеланите ефекти. 
 
Липсата на такава информация затруднява преценката на хората за ползите от този вид терапии и потенциалните вреди от прилагането им, смятат експерти.
 
Хиропрактиката понякога може да има фатални последици. Прекалено силен натиск в областта на врата, например, може да доведе до увреждане на артерия, което пък да предизвика инсулт, уточнява проф. Едзард Ернст. 
 
Проучването е публикувано в New Zealand Medical Journal.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Лекарка преди 11 години
"Безопастна ли е модерната "неалтернативна" медицина ?" Не,не е безопастна. Ако се изнесе статистиката колко хора умират годишно от легално преписани мед.препарати от лекарите или по време на хурургични и диагностични процедури - картинката ще бъде доста мрачна.Ама кой ще я изнесе тази статистика ?! Мафиотско-корпоративното здравеопазване хачело с фармацевтичния картел да не е лудо само да си подпалва чергата ! Я по-добре една стъкмистика и да хвърляме камъни по алтернативната медицина...
7
0
 
0
 
! Отговори
Перспектива преди 11 години
Баба ми като се е раждала е била 7-мо дете, и не са й издавали акт за раждане до 3-тия ден за да не се занимават с евентуална бумащина ако вземе, че умре което хич не е било рядко срещано, а в момента 13/1000 детска смъртност колкото е при нас е висока за Европа.Кога за последно ходихте да търсите бялата лястовица? Дори в България лечението на туберкулоза е успешно в около 80% от случаите, а на места е 100%. Хайде със здраве и да не ви се налага да се лекувате.
6
0
 
2
 
! Отговори
Перспектива преди 11 години
Средната продължителност на живота се е удвоила за света, доста от пишещите тук нямаше да ги има ако не беше съвременната медицина. Всяко лечение е било алтернативно преди да стане "мейнстрийм", но някои си остават алтернативни и нямат реален доказуем ефект при изследвания. Има антибиотици които имат ефект само върху патогенните бактерии, инсулина (и не само) се синтезира от ГМО, а кога за последно е умрял някой от едра шарка? Бедния има достъп до по-добро здравеопазване от богатите царе нявга..
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
100% е безопасна за тоя,който я практикува.За останалите...зависи от случая.Ако лекувате с нея примерно нощно напикаване,почти сигурно е напълно безопасна.
4
3
 
7
 
! Отговори
Здравеца +1 преди 11 години
Абсолютно подкрепям. Класическата медицина лекува ефективно само животозастрашаващите заболявания, при това не всички. Лекарите и фармацевтите нямат икономическа изгода да лекуват ефективно болестите. В алчен век живеем! :( Докато алтернативната медицина е много ефективна за редица заболявания и също така страничните (негативни) ефекти са много по-малко.
3
6
 
13
 
! Отговори
Здравеца преди 11 години
Вие видели ли сте класическата медицина да излекува рак с лекарства и химиотерапии? Не и няма да видите. А аз съм видял алтернативната да го направи - неведнъж!!! Не ни набутвайте псевдонаучни материали, за да ни зарибявате да ставаме клиенти на докторите фирмаджии и на фармацевтичната мафия. Антибиотикът по добър ли е от билката, водата, правилното хранене, компреса, физическите упражнения, дишането? Странични ефекти? Знаете ли какви са страничните ефекти от медикаментозното лечение?
2
3
 
5
 
! Отговори
галактика преди 11 години
За този вид медицина си има и съответната литература - предимно източната медицина. Имам доверие само на нея. /опазил ме Бог от нещо по-сериозно де/
1
2
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Всичко...алтернативно е на...принципа,проба-грешка.Търси лека,но не се...доверявай сляпо,на случайни...лечители.