Доказаха! От игли боли по-малко, ако не гледаме

Усеща се по-силна болка, ако наблюдаваме манипулацията
18 май 2012 13:40,
3
Доказаха! От игли боли по-малко, ако не гледаме
източник: Reuters

Отвръщайки поглед настрани при поставяне на инжекция наистина прави манипулацията по-малко болезнена, откри ново проучване. 

 
Справяйки се със страхливото очакване допринася за усещането на по-малко чувствителност и болка от убождането, показват резултатите.
 
Според изследователите от Университета по медицина в Берлин и медицинския център на университета в Хамбург предишен опит с убождания от игли влияе върху начина, по който човек реагира при следващи манипулации.
 
За целите на проучването група от доброволци гледа видеоклипове, показващи процес на убождане на ръка с игла, както и след процедурата, когато мястото на убождането е закрито от памучен тампон.  
 
Екранът е позициониран по такъв начин, че участниците си представят, че ръката във филма е тяхна. 
 
Докато гледат клиповете, малки електрически стимули преминават през собствената им ръка, като някои от тях са болезнени, други не.
 
Участниците съобщават, че са почувствали най-силна болка, когато наблюдават убождането. Това бе подкрепено и от резултатите от наблюдението на очите и дилатацията на зениците на доброволците по време на експеримента – знак за дейност в нервната система, стимулирана от болка, обяснява изследователският екип.
 
Наблюдаването на самото убождане с иглата води до засилено усещане за болка, както и до повишена активност на вегетативната нервна система, пояснява водещият изследовател Марион Хофле.
 
Проучването е публикувано в сп. Pain.
 
Резултатите противоречат на предишно проучване, според което инжекциите не са толкова болезнени и неприятни, ако устоим на естествения импулс да отклоним погледа си от спринцовката. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
... преди 11 години
мен еднакво ме боли мн странно :/