Трябва ли да пием статини след навършване на 50?

Независимо от степента на сърдечносъдов риск...
Обновена: 18 май 2012 13:21 | 18 май 2012 13:14,
4
Трябва ли да пием статини след навършване на 50?
източник: Reuters

Хората над 50-те години трябва да приемат статини за намаляване на риска от инфаркт или инсулт, според изследователи.

Мащабно проучване показва, че медикаментите за понижаване на холестерола, обикновено приемани от хора с висок сърдечносъдов риск, осигуряват ползи и сред здрави хора. 
 
Учени провеждат преглед на резултатите от 27 проучвания, включващи 175 000 души, част от които са с нисък риск от сърдечни проблеми.
 
Оказва се, че положителните резултати от употребата на статини значително надхвърлят странични ефекти, като мускулна слабост, риск от диабет и депресия.
 
Според установилата се практика във Великобритания, статини се употребяват предимно от хора с висок риск от сърдечен удар или инсулт. Настоящето проучване обаче показва, че ползите от приема на медикаментите засягат и много по-ниско рискова група хора, отколкото се смяташе досега, уточнява Борислава Михайлова от Университета в Оксфорд и водещ автор на проучването. 
 
Статините намаляват нивата на липопротеините с ниска плътност, т. нар. „лош“ холестерол в кръвта. Редуцират риска от сърдечен удар, инсулт и операции за деблокиране на артерии с 1/3 и повече, установяват учените.
 
Участниците в добро здраве, приемащи статини, също така са с по-нисък риск от кратка продължителност на живота, в сравнение с употребяващите плацебо. 
 
Според експерти рутинната употреба на статини ще доведе до намаляване на случаите на сърдечни удари и инсулти с 10 000 на година, включително 2 000 фатални случая по-малко, в Обединеното кралство.
 
Проучването е публикувано в сп. Lancet.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
РАДО ГОТИНОТО преди 11 години
САМО д-р МИЛЕНА ЧУКАНОВА ОТ ПИРОГОВ МОЖЕ ДА ВИ КАЖЕ ИСТИНАТА ЗА ВАШЕТО СЪРЦЕ ТЯ Е НАЙ-ДОБРАТА. Д-Р МИЛЕНА ЧУКАНОВА БЛАГОДАРЯ ВИИИИИИИИИИИИИИИИИ
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бяха пояснили поне какво е това "статини"....
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забравили са да напишат, че изследването е поръчано от производителите на статини.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срещу *** в храната и статините не помагат.