Ваксина и скрининг предпазват от рак на маточната шийка

Жените от 21 до 29 години трябва да правят цитонамазка на всеки 3 години
19 юни 2012 15:15,
4
Ваксина и скрининг предпазват от рак на маточната шийка
източник: Reuters

Според американско проучване комбинацията от ваксинация преди началото на полов живот плюс скрининг на жените от 25-годишна възраст на всеки 3 години намалява заболеваемостта от рак на маточната шийка с 94%, заяви доц. д-р Никола Василев, председател на Българската асоциация по онкогинекология и началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология на ВМА. Специалистът участва в третия семинар от инициативата „Пациентите – във фокуса на здравеопазването“, която стартира в началото на 2011 г.  

 
Доц. д-р Василев представи новите правила за добра медицинска практика относно цервикалния скрининг, утвърдени през март 2012 г. от американските здравни институции и организации. 
 
Според новите правила при жени от 21 до 29-годишна възраст скринингът се осъществява чрез цитонамазка на всеки 3 години. Изследване за човешки папиломен вирус (HPV), който е доказан причинител на рак на маточната шийка, не се препоръчва, нито като самостоятелен скринингов тест, нито като допълващ тест. 
 
От 30 до 65-годишна възраст се препоръчва цитонамазка на 3 години или цитонамазка плюс ДНК тест за HPV на всеки 5 години. Тази схема позволява да се постигне разреждане на скрининговите прегледи, поясни председателят на Българската асоциация по онкогинекология. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако искате да живеете не го правете информирайте се и ще разберете .Напишете в гугъл за ваксините въобще не само тези и косата ви ще настръхне.
3
1
 
9
 
! Отговори
Видял преди 11 години
Чудех се дали да напиша първия коментар, даже дали да пиша изобщо... Мога на напиша целия генезис на тая глупост - агитацията за ваксинация срещу HPV. Ще започна с разговорите на представители на ГлаксоСмитКлайн с депутати, ще мина през края на миналата година, когато парламента гласува да се отпуснат 2 млн.лева за кампанията, после включването на Силвия Лулчева в тая реклама, платените публикации, включително и тази.Не се лъжете, майки. Проверете за GARDASIL/Cervarix в Интернет.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даже на 6 мес. Като се има предвид, че става въпрос за доктор гинеколог, доста жени предпочитат на частно, т.е. да се пълни по- често гушката на лекаря.
1
0
 
3
 
! Отговори
DiDi преди 11 години
До сега се препоръчваше ежегодно скриниране чрез цитонамазка. Да разбираме ли , че сега препоръчват разреждане?