Пиърсингите и татуировките крият риск от заразяване с хепатит С

Интервю на Puls.bg с д-р Розалина Балабанска
29 юни 2012 08:12,
4
Пиърсингите и татуировките крият риск от заразяване с хепатит С
Снимка: Puls.bg

Д-р Розалина Балабанска е гастроентеролог в МБАЛ “Токуда болница София“ от създаването на болницата преди 6 години. Преди това е работила 14 години под ръководството на видния български гастроентеролог акад. д-р Григор Мечков във Военно-медицинска академия и V-та Градска болница. Има две специалности - по вътрешни болести и по гастроентерология и диететика. Тесните й научни интереси са в областта на лечението на хроничните чернодробни заболявания и вирусни хепатити. Работи по международни програми за клинични изпитвания на нови лекарствени средства.

Д-р Балабанска, защо лятото е най-опасният сезон за заразяване с хепатит С?
 
При вирусния хепатит В и С за разлика от епидемичния остър хепатит А обичайно няма сезонност. Известно е, че заразяването с хепатит С става предимно по кръвен път при различни интервенции. Въпреки това, като че ли лятото предразполага към по-свободен режим на живот, събиране на големи групи от млади хора, пътувания, по-чести полови контакти, ползване на дрога, подлагане на различни процедури - татуировки, пиърсинги.
 
Каква е първата стъпка в превенцията срещу хепатит С?
 
Разбира се, важи основното правило - по-добре профилактика, отколкото лечение. Първото и най-важно нещо е да си направим скринингово изследване за антитела срещу хепатит С (анти-НСV). Това изследване ще ни покаже дали сме заразени с вируса на хепатит С. Със своевременно изследване и провеждане на лечение се преустановява прогресията на болестта и намалява риска от заразяване на други хора. Коварното на болестта е, че обикновено липсват субективни оплаквания и хората късно разбират, че са болни, едва след години, когато се развият усложнения при напредване на чернодробното заболяване.
 
За предпазване от заразяване е важно да се използват еднократни игли и спринцовки, да се извършва стриктна стерилизация и дезинфекция на инструментариума, използван при хирургични, гинекологични и стоматологични интервенции. За съжаление, изразената изменчивост на вируса затруднява създаването на ваксина срещу хепатит С.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Sulfuras преди 11 години
Нямам пари за хубавите, "депутатски" болници, ама кво им пука нека е му е зле на обикновения човек. А пък докторите да си лапат парички и да не им пука за пациентът, изключвам лекарите които работят съвестно - малцинство. Повечето само в ръцете гледат...
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
izkam da ia napravia edno izledvane na doktorkata .
1
1
 
4
 
! Отговори
Sulfuras преди 11 години
Честно да ви кажа в повечето болници , освен така наречените "елитни" ВМА , ТОКУДА , ИВАН РИЛСКИ е пълен леш хигиена-нулева , дали не може от тях да се заразим с хепатити и какви ли не вътрешноболнични инфекциии.