Да предпазим детето от микроби

Редовното измиване на ръцете остава един от най-важните съвети.
2 юли 2012 18:22,
3
Да предпазим детето от микроби
Снимка: Reuters

С микробите плашим децата си от малки. И докато за тях представата за „малките буболечки“ остава неясна, за нас е добре известно, с какво те могат да застрашат здравето им.

Микробите биват различни видове и въпреки че ги слагаме в една група, има някои различия по отношение въздействието им върху организма и проявата на болестни симптоми. Да ги обобщим накратко!
 
Под микроби разбираме всички онези микроорганизми като бактерии, вируси, гъбички и едноклетъчни протозои, които могат да доведат до заболяване.
 
Микробите са навсякъде около нас. До голяма степен можем да се предпазим от тях с поддържането на добра лична хигиена. Ето защо и редовното измиване на ръцете остава един от най-важните съвети.
 
Бактериите са малки, едноклетъчни микроорганизми. Хранят се от вещества, които се намират в подходяща за тях среда. Понякога тази представлява нашия организъм, на друг бозайник или животно.
Има бактерии, които са полезни и подпомагат функциите на организма ни. Такива са част от намиращите се в чревната ни система. Те имат и протективна функция – потискат действието и убиват патогенни микроорганизми.
 
Те причиняват инфекции, попадайки върху отверствия на тялото – уши, очи, влагалище, уринарен тракт, нос, гърло и пр. Лекуват се с антибиотици.
 
Вирусите не могат да съществуват без „гостоприемник“. Те са микроорганизми, които не могат да оцелеят самостоятелно в околната среда. Те се задържат върху повърхността на контактни предмети, но загиват след кратко време там. Размножават се, използвайки клетъчния апарат на съответния организъм, в който са попаднали.
 
Попадайки в детския организъм вирусите се размножават и разпространяват бързо като причиняват симптоми на заболяване. От такъв характер са грипът, респираторните инфекции, често срещани заболявания като варицела и ХИВ/СПИН.
 
Антибиотиците не са адекватното лекарство за преборване с вирусите. Подходящите медикаменти са антивирусните препарати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някога, когато по цял ден играехме по прашните улици и ядяхме откъснати и неизмити плодове с не до там чисти ръце, не боледувахме толкова, колкото днешните деца. Прекалената стерилност води до "изнежване" на организма. Не казвам, че трябва да ходим мърляви и да нямаме хигиенни навици, но не и да се прекалява.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правете като Майкъл Джексън - ходете с маска на уста и спете в камера.