Що е то предиабет?

Не показва непременно обреченост, но налага мерки срещу диабет
3 юли 2012 21:58,
4
Що е то предиабет?
Снимка: Reuters

Голяма част от хората в предиабет не проявяват симптоми. Въпреки това има начин състоянието да се установи и се предприемат, макар и закъснелите мерки, за удължаване срока на тежко заболяване. 

Диабетът е едно от най-масово разпространените заболявания днес. Към 10% от населението в света страда от диабет или около 366 млн. души, като се очаква през 2030 г. броят им да скочи на 522 млн. По данни на специалисти и водещи здравни организации на всеки 10 секунди 3 души се разболяват от диабет, а един губи живота си. Всяка година се добавят нови 100 млн. случая, като 78 000 са на деца. 90% от общото им число са на диабет тип 2. 80% от болните са хора с ниски или средни доходи. В България 8125 души всяка година си отиват заради диабет, като делът на мъжете и жените е приблизително еднакъв.
 
Диабетът се дължи на наследствен фактор и начина на живот – обездвижване и системно допускане на грешки в храненето, наднормено тегло и затлъстяване. Хората, които имат в рода си страдащ от диабет би трябвало да са нащрек за здравето си и да се следят за признаците му. За съжаление, непрекъснато се понижава възрастта на засегнатите, а диабетът води до много други сериозни заболявания. Хората с диабет са 15 пъти повече застрашени от бъбречна недостатъчност, слепота. При тях рискът от инфаркт и инсулт нараства с 50%.
 
При предиабет нивото на кръвна глюкоза е по-високо от нормално, макар че неговите стойности не са преминали границите, които се приемат като показател за диабет. Вече се отчитат проблеми в обмяната на веществата. При тези хора от сега рискът за сърцето се повишава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
0
 
! Отговори
NICK преди 11 години
KATO DIABETAT IZISKVAL MERKI, ZASHTO ISKASH DA MI PALNISH GLAVATA S TVOITE STATISTIKI KOITO VSICHKI ZASEGNATI OT DIABETA ZNAIAT NE PO - ZLE OT TEB ?KAJI MI KAKVI SA MERKITE, I AKO NE GI ZNAESH TO KONTAKTVAI ME NA tinko***global.co.za,za da ti obiasnia s dumi prosti kak za ne poveche ot sedmitsa shte kajesh good by na 90% OT DIABETA SI .NIKAKVA MISTERIA, NIKAKVI BILKI- PROSTO SHTE TI KAJA KAKVO DA POISKASH OT TVOIA DOKTOR I D
1
0
 
28
 
! Отговори
Читател преди 11 години
Всичко разбрах за Предиабета.... поне два реда да бяха свързани със заглавието!