Домакинската работа води до разрив в отношенията

Жените искат разбиране, мъжете - респект, като условия за успешна семейна връзка.
30 юли 2012 13:35, Пенка Бегова
9
Домакинската работа води до разрив в отношенията
Снимка: Reuters

Ако домакинската работа не се разпределя между мъжа и жената, това неминуемо ще доведе до разрив в отношенията им, сочи шведско проучване. Твърдението е особено валидно за представителките на нежния пол. Проблемът идва не от разделението на труда, а по-скоро от липсата на равенство при разпределението на задачите в семейството.

 
Заключението се извежда от екип шведски изследователи от университета Умео и се базира на наблюдението на 723 семейни двойки в периода 1981 – 2007 г.  Взети са предвид образование, професия, служебна ангажираност, здраве и социално-икономически условия.
 
Докато при двамата в млада възраст на около 21 години нивото на дистрес заради домашната работа е еднакво, на възраст 42 при жените то скача драстично, а при мъжете си остава същото, са изводите от анализа на данните. При дистрес се наблюдават висока степен на тревожност, проблеми с концентрацията, безпокойство, неоснователна притеснителност.
 
Източник на стрес за жените не са домашните задължения, колкото несправедливото им разпределяне между партньорите в семейството. Жените не се плашат от безбройните ангажименти, които трябва да поемат, тях ги обижда и обезкуражава липсата на морална и емоционална подкрепа от страна на съпруга при отхвърлянето им.
 
За мъжете справедливото разпределение на задачите у дома е в много по-ниска степен причина, която може да разстрои връзката им. Но тях определено повече ги стресира, ако партньорката им стои по-високо в социално-икономическата стълбица – има по-добра професия, кариерно развитие и печели повече... Причината за разклащането устоите на връзката от тяхна страна е заради липсата на условия за изпитване на респект към тях.
 

9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
0
 
! Отговори
popo преди 8 години
до 6 , абе то аман и от жени..
7
0
 
8
 
! Отговори
ДО МЪЖ 4 преди 8 години
Браво бе , "нито той можел да гледа бебе ,нито жена му да поправя двигатели" !!! А аз мога заедно с мъжа ми да работя ,впрочем колеги сме с него ,поставяме теракота и фаянс ! Ако ми видиш ръцете ,няма да кажеш ,че това са ръце на жена ! Значи аз мога и да работя ,и да пера , и деца да подготвям за училище , а мъжът ми като се приберем от работа ,взима един душ ,сяда пред телевизора и чака да му се сервира ! А от камък ли съм ?!
6
1
 
9
 
! Отговори
ОМЪЖЕНА ОТ 20 ГОДИНИ преди 8 години
Чудя се как ли е при жените, чиито мъже са мухльовци. Защото моят ме обича, подкрепя, уважава, обожава децата, мил е, интелигентен. Но...ВЪПРЕКИ ТОВА изпада в депресия от професионалната и финансовата ми реализация!? Човекът, който управлява личен бизнес за луди пари се тревожи, че жена му си изкарва парите сама!? Нелепо е, скъпи мъже. Нелепо е.
И да- колкото повече тормозиш един мъж, толкова повече те гледа в очите! И още- мога да си оправя двигателя. Мога. И не само това мога. Аман от " мъже"
5
2
 
10
 
! Отговори
ОМЪЖЕНА ОТ 20 ГОДИН преди 8 години
Неприятно вярна статия, УВИ!!! Българските мъже НЕ вършат НИЩО у дома, смятат, че жената им е ДЛЪЖНА, не понасят, ако си по- реализирана, по- добре платена, по- успешна! Всичко съм изпитала лично. Бракът ни оцеля. Но защото напуснахме БГ и няма нужда той да се тревожи какво ще каже " мама", " а приятелите ми" за тройната ми спрямо неговата заплата, за високоя ми пост...За това, че мога да си платя за детегледачка, за прислужница. Мъжете искат НИЕ да им слугуваме! Това е. А моят е свестен. Даже.
4
7
 
2
 
! Отговори
Мъж преди 8 години
Аз ще отговоря на "жената с опит".Бих казал същото и за мъжете - колкото повече мачкат една жена толкова е по-вярна,иначе става същото като с жените,който изневеряват.Все пак колкото и да се напъвате никога няма да станем равни,защото природата така е отредила.Нито аз ще мога да гледам бебе,нито вие да оправяте двигатели на коли.Разбира се и в двата случая има изключения,но те не са правило.Все пак ми е забавно да слушам женски разсъждения и напъни за логическа мисъл.Сега всички жени минуси!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
турчин преди 8 години
От коментара на "Мъж" 3 , разбирам защо толкова много българки предпочитат брак с чужденец !!! Причината не е финансова , а ниският интелект на българският мъж !!! Вижте само какъв коментар е написал : " А прането на Лейди ГаГа към домакинската работа ли се смята "?
2
2
 
10
 
! Отговори
СЪГЛАСНА преди 8 години
ТОВА Е ВЯРНО
1
6
 
21
 
! Отговори
ЖЕНА С ОПИТ преди 8 години
Една жена е уважавана от мъжа си само когато тя му изневерява !!! Колкото повече си гледаш работата и си му вярна , толкога повече мъжът ти се качва на главата !!!