100 литра кръв на ден са нужни само за столичните болници

250 дарители обезпечават София за седмица
Обновена: 15 сеп 2012 11:01 | 15 сеп 2012 09:00,
78
100 литра кръв на ден са нужни само за столичните болници
Снимка: Архив, Булфото

100 литра кръв на ден са необходими само за столичните болници. Тревожният сигнал подаде директорът на Националния център по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев.

Ако 250 души дарят кръв за ден, София ще има запаси за около седмица, информира БТА.

„За първи път се обръщаме към обществото с такъв призив, но вече съм сигурен, че хората не са безразлични, допълни доц. Андреев, след като вчера кръв дариха над 200 желаещи.

Жените и мъжете, дарили кръв, са приблизително по равно, но по-обнадеждаващ е фактът, че кръводарителите са предимно млади хора“, заяви Андреев.

Още по темата

Сред тях обаче е имало и няколко „ветерани" в кръводаряването, които са били отличавани със златни медали по този повод.

Жените, даряващи кръв, са повече от мъжете, когато се налага да се дарява за предстояща операция на роднина или близък човек, твърди лекарят.

Той препоръчва на близките на пациентите да преустановят порочната практика на даване на пари "на ръка" на онези, които стоят в двора на Центъра и предлагат да дарят кръв вместо тях.

Андреев припомни, че няма законов текст, който да регламентира задължителното даряване на кръв от роднини преди предстояща операция, но призова гражданите да даряват кръв доброволно, за да не се стига до недостиг или до критични ситуации.

Търсят се дарители от всички видове кръвни групи. Засега се наблягало на кръвните групи А и 0, защото 40 на сто от нуждаещите са от кръвна група А.

Най-възрастният кръводарител може да бъде до 65-годишна възраст, а най-младият - на навършени 18 г.

„Искам да се разгранича от онези, които твърдят, че българинът е станал зъл и неотзивчив, каза още лекарят. Той е убеден, че гражданите ще даряват кръв, стига да знаят и да са сигурни, че кръвта им наистина се използва за нуждите на болни. Немалък е проблемът и с това, че българският кръводарител не е достатъчно уважаван от обществото“, допълни Андреев.

Днес и утре желаещите да дарят кръв могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология, който се намира на ул. "Братя Миладинови" 112.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
7
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Подкрепям написаното в коментар 54, така че това наложително търсене на кръв ме насочва към едни други съмнения.
39
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 11 години
аз предлагам нашите избраници(депутати) всеки месец да даряват кръв и отделно по 500 лв.да им се одържа от заплатите за дарения.няма само да сучат и да се гушкат,те са избрани за това да помагат.
38
5
 
1
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Dobri manipulacii pravyat doktorata..Ima li iznos?? Az sushto sum daryaval nevednuj,no vzeh da se sumnyavam v turgoviikata s kostna tukan...tui onui...uj ne pravyat autopsia na pochinalite.....no mai ne e tui...kontrola vurhu doktorata e slab I kato niama polza I dalavera zainavat v chujbina...kolko pari vzemat na operacionnata masa vuv Varna,rodilnia dom,ako ne dadat kesh,choveka leji na masata...hipokrat pasti da yade...kak da dam kato znam,che e turgoviika..
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кръвта е течен кристал и, както всички кристали носи информация за притежателя си. Всяко преливане на кръв води до хоризонтален енерго-информационен обмен. Много източни култури отричат кръвопрреливането. Медицината не први така, че да изчисти причините и нуждите от кръвопреливане, ами гледа само как да насърчава това кръводарителството.
36
5
 
1
 
! Отговори
d преди 11 години
А болните от таласамия(анемия) могат ли да даряват кръв?
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой ще ви дава кръв на вас след като обиждате дарителите и им давате някакви шоколади с изтекъл срок. Не че съм за шоколадите, ама ще ме обиждат така...
34
1
 
8
 
! Отговори
drugo преди 11 години
имам друго предложение- толкова много кръв е нужна, защото днешните доктори са се превърнали търговско-предприемачески еоод-та. За всяко нещо гледат да те пооперитат за да впишат възможно най-много клинични пътеки, по които да вземат пари.Същевременно си добавят "бакшиш" разигравайки някоя драма пред близките на пациента. Та, при строг контрол над дейността на лекари и болници - ще има повече здрави и излекувани,достатъчно кръв, както и пари в НЗОК и други акумулиращи нашите вноски фондове.
33
1
 
3
 
! Отговори
сд преди 11 години
няма елементарна логика в написаната статия 100 литра са необходими на ден а 250 човека като дарят са достатъчни за 1 седмица и с прости изчисления излиза че тези 250 човека трябва да си дарят всичката кръв за да стигне за седмица, а до колкото знам се взимат само по 450 милилитра.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Безплатно ама само ако трябва да дадеш.Ако трябва да получиш ако не си платиш си мъртвец.Не стига ,че няма да ми платят а като знам,че най вероятно ще захраня поредната *** на "***" които пак са изразявали културните си особености с брадви ножове и счупени бутилки помежду си.Няма нужда от нашата благотворителност.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виждам че коментират квичащи милиционери,като обясняват кой какво имал и откъде.За да имате и вие прасенца учете,но не филология в Търново,задочно и после да изпускате газове в астрата,докато чакате 20-те заплатки.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът с недостига на кръв може да се реши много лесно, трябват 2 неща - малко "признателни" пациенти, дето докторята са ги рекетирали за пари, или са си оставили ръцете и нещо режещо :)))
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ко, трябват само една две тежки катастрофи и те ти не 100 ми 200 литра кръв, кво реват пак корумпираните докторя???? Пари за мерцедеси по 200 000 лева имат, а пари да дадат на някой за да дари кръв НЯМААААААА, щото трябвало да е безплатно, за разлика от труда на докторята, дет за никъв ч*п не става...Преди години мой близък колабира докато дава кръв, понеже докторята иначе отказваха операция за жена му, а накрая и преляха само 1 банка глюкоза...кръвчица от тогава НЕ ДАВАМ!!!!!!!!!!!!!!
28
2
 
11
 
! Отговори
дофтор преди 11 години
Плащам си здравните осигуровки!На този свят няма безплатен обяд.Като почнат да плащат за кръвта която взимат,тогава ще отида.Да дарят убииците в бели престилки.И без друго повечето от тях нищо не правят и "работят" по 6 часа на ден.Тарикати!!!!!!
27
0
 
5
 
! Отговори
Български Брейвик преди 11 години
И най-накрая ще ме писне,ще взема АК и ще им е.а ***..та ***.на.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да Ви дараряват мръсните ***,че ще е богата и на желязо.Аз се махам от тиквиленд с децата.
25
1
 
7
 
! Отговори
Хематолог преди 11 години
Ромите са днес основния източник на "кръводаряване"!Само че,безразборното кръвопреливане от всякакви непроверени източниици на "кръводаряване" води до отслбване на естествените защитни сили на тялото и тежки бъдещи израждания в някаква наследствена степен или цялостна дегенерация, съпроводена с всичките генетично атавистични белези характерни за дарителя на кръводаряването и неминуемо води до подмяна на националната генна банка и духовен упадък и физически регрес на кръвоприемника със смесването на чужда ромска кръв!
24
0
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
С това мислене ни го набиват не един и два както ти казваш.Само си представи да не са 200 300 човека,а много повече.На онези политически *** трябва да им се покаже за какво става въпрос.
23
0
 
7
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Аз като дам кръв, ми трябват 2 дни да се възстановя напълно. Работя за 35 лв на ден. За два дни губя 70 лв, защото съм задължителна почивка, а мога да купя нещо на детето ми. Е какъв ми е стимула да дарявам кръв?
22
0
 
3
 
! Отговори
ЗАТЪМНЕНИЕ преди 11 години
ПРОТЕСТА Е ОТ 17 ЧАСА ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО
21
0
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
ЗАЩОТО Е ОТ 17 ЧАСА И ИСКАМ ПОВЕЧЕ ХОРА ДА РАЗБЕРАТ