Срещу грип - пикантни храни

Кои храни и подправки намаляват риска от грип или симптомите му...
2 окт 2012 16:39,
1
Срещу грип - пикантни храни
източник: Reuters

Най-често симптомите на грип са температура, кашлица, запушване на носа, мускулни болки, главоболие, болки в гърлото и отпадналост.

 
Консумацията на някои пикантни храни и подправки може да намали риска от грип или да облекчи симптомите му.
 
Лютият червен пипер е често използвана подправка в редица ястия. Лютият червен пипер, съдържащ капсаицин, се използва от векове като болкоуспокояващо и помощно средство за нормализиране циркулацията на кръвта, при храносмилателни проблеми и за стимулиране на апетита.
 
Според проучване назални спрейове и мехлеми, съдържащи капсаицин, намаляват повишената секреция и запушването на носа.
 
Хрянът е пикантно растение, което има многобройни ползи за здравето благодарение на антибиотичните си свойства.
 
Сокът от корените на хряна са ефективно средство срещу възпаление на синусите, често срещано при грип. Специалисти препоръчват при наличието на конгестия, кръвонапълване и отичане на лигавицата, водещо до запушване на носа, да се приема половин чаена лъжичка настърган хрян преди лягане.
 
Чесънът се използва широко като добавка към различни гозби. Освен с добрите си вкусови качества, той е известен и наричан „лекарството-чудо“. От древни времена чесънът се използва като средство срещу инфекции, включително вирусни и грип.
 
Силата на чесъна се крие в антиоксидантните и антимикробните вещества, които съдържа, както и в естественото антибиотично вещество алицин. В чесъна се намират още витамините А, В1, В2, йод, както и редкият и скъп микроелемент германий, който, освен, че има противораково действие, запазва клетката млада за дълго време. В пикантния зеленчук се откриват и ензими и вещества близки до хормоните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плюете чесън и ракия. Избива всичко що се мъчи да вирее във вас :)