По ябълка на ден срещу атеросклероза

Плодът намалява натрупването на мастни депа
8 окт 2012 14:15,
1
По ябълка на ден срещу атеросклероза
източник: Reuters

Консумацията дори само на една ябълка дневно може да понижи образуването на масти, водещи до втвърдяването на артериите.

 
Изследователи проследяват състоянието на физически здрави хора на средна възраст, които консумират ябълка веднъж дневно в продължение на 4 седмици.
 
Резултатите показват, че мастните отлагания са се понижили с 40%, което е намалило значително риска от втвърдяване на артериите.
 
Приемът на медикаменти, съдържащи полифеноли, антиоксиданти открити в ябълките, има подобен ефект, но не толкова голям, обясняват специалисти. Те установяват, че консумацията на една ябълка дневно намаляват нивата на окисление на LDL-липопротеините с ниска плътност или т.нар. "лош" холестерол.
 
Когато LDL взаимодейства със свободните радикали и се окисли, се увеличават възпалителните процеси и увреждането на тъканите. Окисленият LDL е виновен за атеросклерозата или втвърдяване на артериите, пояснява ръководителят на изследването, Робърт ДиСилвестро, професор в държавния университет в Охайо.
 
Също така, научно доказано е, че полифенолите, съдържащи се в ябълките понижават кръвното налягане като повишават нивата на азотен оксид в кръвта, който е отговорен за отпускането на артериите, позволявайки свободната циркулация на кръвта.
 
Действието от консумацията на една ябълка дневно е благоприятно, както за нормално състояние на коронарните артерии, така и при исхимична болест на сърцето, допълва ДиСилвестро.
 
Проучването е публикувано в сп. Functional Foods.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хрус хрус :-)