Нитратите - кога са опасни?

Използват се като консерванти на месото
Обновена: 17 окт 2012 12:47 | 17 окт 2012 12:47,
3
Нитратите - кога са опасни?
източник: Reuters

Наличието на консерванти като натриев нитрат помага за предотвратяване появата на бактерии в шунката, салама и други преработени или сушени меса и им придава розово-червеникав цвят. При определени условия обаче е възможно нитратите да увредят клетките в организма, което да доведе до развитието на туморни образувания.

В човешкия организъм 80% от нитратите се набавят посредством консумацията на зеленчуци, като спанак, репички и маруля. 13% идват от питейната вода.
 
Възниква въпросът, как може нещо което може да е вредно за здравето, да е толкова широко разпространено в хранителните продукти и зеленчуците.
 
Първо, нитратите може да са отровни за организма, само ако са в големи количества. Второ, различни фактори, като източник на храната и някои бактерии в червата могат да повлияят на нитратите и да определят дали ще са отровни или не.
 
Нитратите не са вредни за организма, но когато попаднат в него и са в големи количества могат да се преобразуват до нитрити. Те се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединението метхемоглобин. Наличието на това съединение води до появата на състоянието метхемоглобинемия. То се характеризира с посиняване на кожата и лигавиците (цианоза).
 
Умерените количества нитрати, които попадат в организма посредством храната се превръщат в азотен окис в червата, който има важен ефект в организма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: нитратихранинитрити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 11 години
Нитратите независимо от количиството винаги са вредни.Те, свързани с органични в-ва в организма са предпоставка за канцерогени образования. Няма полезни нитрати !!Считам, че статията е научно необоснована.
2
0
 
6
 
! Отговори
др. преди 11 години
Когато ги ядете ...
1
0
 
7
 
! Отговори
айдее преди 11 години
намери се ,,оправдание,,значи отровите ще стават.....все по-полезни,да ви......