Срещу остеопороза - пълноценно хранене още от ранно детство

Нисък прием на калций и витамин D води до по-ранна изява на остеопороза
Обновена: 20 окт 2012 11:23 | 20 окт 2012 11:23,
4
Срещу остеопороза - пълноценно хранене още от ранно детство
източник: Личен архив

Д-р Мария Николова е специалист по хранене и диететика. Завършва медицина през 2004 г. в Медицински Университет - София. В периода 2001-2002 г. се обучава в Медицински Университет - Виена, Австрия. През 2008 г. придобива специалност „Хранене и диететика“ в МУ – София. Специализира клинично хранене в Полша и Холандия.

От 2005 г. е главен асистент в Катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене“ към МУ - София. 
Членува в Българското дружество по хранене и диететика, Българско дружество по ендокринология, Българска диабетна асоциация, Българско дружество по остеопороза и остеоартроза, Българско дружество по ентерално и парентерално хранене, Европейско дружество по ентерално и парентерално хранене.  
 
 
Кои са основните грешки в храненето на съвременния човек, които предразполагат към развитие на остеопороза?
 
Остеопорозата е социално-значимо заболяване, което понастоящем заема трето място като честота, след раковите и сърдечносъдовите заболявания, с тенденция да заеме втора позиция. 
 
Остеопорозата е дегенеративно заболяване, тъй като води до намаляване на костната минерална плътност, качеството на самата кост, което се обуславя с остаряването на индивида. В голяма степен това е болест, определена от възрастта. Удължаването на средната продължителност на живота и застаряването на популацията означава, че ще има все по-възрастни хора и съответно повече случаи на остеопороза. 
 
От друга страна, вече има и много случаи на ранни форми на остеопороза. 
 
Здравословният и правилен начин на хранене и превенцията на остепорозата биха могли да отдалечат, намалят или отложат изявата на заболяването. В най-фаталния си вид то е свързано с патологични фрактури (нискоенергийни фрактури) или такива, които се получават вследствие на минимална травма – например, падане от леглото, спъване и т.н. 
 
Фактори на храненето, които предразполагат към развитие на остеопороза, са недостатъчен прием на калций, на витамин D, прекомерен прием на сол, ниска консумация на плодове и зеленчуци, на фибри, от друга страна свръхконсумацията на наситени мастни киселини.
 
Такъв неблагоприятен модел на свръххранене с неподходящи храни, за сметка на консумацията на пълноценен белтък, мляко и млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, води до ускоряване и по-ранна изява на остеопороза. 
 
Сред вредните хранителни навици е и високата консумация на газирани напитки и кофеин. Децата все повече заместват млякото и млечните напитки с газираните, които съдържат прости захари. Колата, например, повишава локалната остеолиза, което пречи на натрупването на костна маса в юношеска възраст, а в по-късна възраст ускорява процеса на разграждане на костта. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
9
 
! Отговори
внимавайте преди 11 години
Азиатските народи ядат три пъти по-малко калций на ден (между 200 и 300мг) в сравнение със западните държави, където фармафията промотира високия прием на калций. По тази причина азиатците имат значително по-малко костни фрактури и проблеми със сърцето - калциране, запушване на артерии и прочие. Така че се насочете към прием най-вече на магнезий, витамин К и излагане често на слънце дори и през зимните месеци. Пазете себе си и децата си от алчните фармацевтични компании
3
0
 
7
 
! Отговори
К,А,Д преди 11 години
Кока-колата и другите газирани напитки са пълни с фосфор и буквално те карат да си изпикаваш калция. Освен това високото съдържание на захар в тях прави същото.А тази женица на снимката е възпитана и обучавана от фармафията, както и всички съвременни лекари. Всички те повтарят едни и същи глупости относно остеопорозата.Най-важните нутриенти за здрави кости са магнезий, мастно разтворимите витамини К, А и Д, също и минерали като цинк и бор. Азиатските народи ядат 3 пъти по-малко калций
2
1
 
3
 
! Отговори
хмм преди 11 години
Точно пък млякото дърпа калция от костите, за да бъде преработено от организма. Мит е /поддържан от лекарите/, че помага за играждането на костите. Точно обратно, прибира калция от тях. Спрете да ядете млечни продукти и ще намалите шанса за остеопороза, както и за рак.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След толкова много изследвания и констатации на специалисти по отношение на вредното влияние на колата, виждаме, че нищо не се прави за спирането на нейното рзпространение на пазара.Просто производителите и търговците не искат да губят от нейната липса.Какво ги е грижа за здравето на хората