Приемът на антидепресанти повишава риска от инсулт

Предизвиква допълнително увеличаване на честота на вътречерепните кръвоизливи
Обновена: 23 окт 2012 14:03 | 23 окт 2012 14:02,
0
Приемът на антидепресанти повишава риска от инсулт
източник: Reuters

Употребата на селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина е свързана с повишен риск от мозъчен кръвоизлив и вътречерепно кървене, показва нов метаанализ.

Анализизът на резултатите от 16 наблюдателни проучвания, включващи 500 000 участника, показва, че приемът на антидепресанти от тази група увеличава с 51% риска от вътречерепен кръвоизлив и с 42% риска от вътремозъчен кръвоизлив.

 
Авторите на проучването изчисляват, че предвид масовата им употреба от 24,6 на 100 000, те предизвикват допълнително увеличаване на честота на вътречерепните кръвоизливи с 1:10 000.
 
Предвид ниското крайно число, д-р Даниел Хакъм, съавтор на проучването, препоръчва предпазливост при правенето на изводи. Според него реалното увеличение на риска е много малко. Изводът от проучването е, че никой, който има нужда от антидепресантите не бива да се отказва от тях. Като цяло, те са безопасни, а рисковете от нелекуване на депресията са много по-големи.
 
При пациенти, при които са налице и други рискови фактори обаче, като прием на понижаващи съсирваемостта на кръвта медикаменти, алкохолизъм или вече преживян инсулт, лекарите могат да обмислят и алтернативно лечение. При комбиниране на антидепресантите с орални антикоагуланти, относителният риск от вътречерепно кървене се увеличава с 56% в сравнение с употребата само на антикоагуланти.
 
Д-р Емер Макграт и д-р Мартин О'Донъл от университета Галауей, Ирландия, коментират, че това показва колко важни са правилната селекция на пациентите и избягването на неправилно предписване, особено при изложените на повишен риск от кървене. Те също така изтъкват, че употребата на агенти с по-висок афинитет към серотониновия рецептор е свързана с по-висок риск от кървене, отколкото при агентите с по-нисък афинитет. Затова препоръчват употребата на по-новите агенти с по-нисък афинитет при пациенти с повишен риск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
БЛАГОДАРЯ