Кои са зимните заболявания и как да ги избегнем?

Студеният въздух може да провокира спазми на бронхите и да обостри астма
Обновена: 2 ное 2012 16:07 | 2 ное 2012 16:07,
0
Кои са зимните заболявания и как да ги избегнем?
източник: Reuters

Зимата е сезонът на снега, миговете на семейна топлина и уют, големи чаши вкусен топъл шоколад и радостни изживявания, споделени с близки и приятели. Розовата картинка, обаче, често бива разваляна от досадни, непритни, понякога дори мъчителни заболявания.

Кои са те и как да се разминем с тях?
 
Освен добре известните настинки и грип, през зимата, също така, имат сезонен пик или се изострят и катарите на горните дихателни пътища, синузитите, остеоартритът, някои алергии и понякога астмата.
 
Тъй като повечето от тези състояния са свързани с дихателните пътища и по-специално с горния им отдел, важно е винаги да сме на топло. Това важи с особена сила за възрастните, тъй като при тях студът, освен, че предразполага към дихателни инфекции, предразполага и към изостряне на остеоартрита.
 
Зимата може да бъде особено труден сезон за астматиците, тъй като студеният въздух може да провокира спазми на бронхите и обостряне на иначе добре контролирана астма.
 
Студът предразполага малките деца особено силно към настиване. Те са чувствителни към вирусите на горните дихателни пътища, а те са над 200 вида! Едно малко дете настива средно около шест пъти на година. Тази бройка намалява с напредването на възрастта, при което имунната система съзрява и съпротивителните сили на организма срещу инфекции нарастват. За настинките същинско лечение няма. Налично е само симптоматично лечение, което облекчава симптомите и, в най-добрия случай, намалява продължителността им с няколко дни. 
 
Синузитите – инфекциите на кухините в черпните кости, също настъпват с по-висока честота през зимата. Хроничните синузити, които до този момент не са причинявали дискомфорт, също могат да напомнят за себе си през студеното време, когато се появяват силната болка и усещането за натиск в лицевите кости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари