Кои са микроелементите и как да си ги набавим?

Животът без тях е невъзможен
Обновена: 6 ное 2012 19:53 | 6 ное 2012 19:53,
6
Кои са микроелементите и как да си ги набавим?
източник: Reuters

Микроелементите са химични елементи, които се съдържат в човешкия организъм в много малки количества, но без които животът е невъзможен. Кои са те? 

Мед
 
Медта участва в структурата на редица протеини и ензими, участващи в жизненоважни метаболитни функции. Участва във формирането на червените кръвни клетки, абсорбцията и усвояването на желязото, метаболизма на холестерола и глюкозата, транспорта на кислород в тялото, кръвосъсирването и предаването на нервните импулси.
 
Световната здравна организация препоръчва ежедневeн прием от 1,3 mg мед с храната.
 
Най-добритe хранителни източници на мед са морските риби, мидите, черния дроб, пълнозърнестите храни и бобовите растения.
 
Желязо
 
Желязото също участва в състава на голям брой ензими, които катализират ключови метаболитни реакции. Такива са цитохромите, които участват в процеса на генериране на енергия за нуждите на клетката и каталазата, която разгражда водородния пероксид до вода и кислород, като по този начин предпазва тъканите от опасното му окислително действие.
 
Може би най-добре известната роля на желязото е участието му в състава на хемоглобина – кислород, пренасящ металопротеин - белтък, свързан с метален атом.
 
Недостигът на желязо преди всичко води до развиването на желязодефицитна анемия. Лечението й се извършва чрез набавянето му под формата на лекарствени продукти.
 
Нуждите от желязо могат да варират силно в зависимост от възрастта и здравния статус – кръвозагубата, например, увеличава нуждите от желязо.
 
Желязото е повсеместно разпространено, но се съдържа в най-големи количества в червените меса, на които придава цвета – телешко и агнешко; бобовите растения; листнатите зеленчуци; нахута и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СУВЕРЕНАТи как разбра какво пише в статията :))))))))))))))))))))))))))))))))))Колко жица намери вчера?
4
0
 
1
 
! Отговори
СУВЕРЕНА преди 11 години
САМО ТЪРСАЧИТЕ НА МЕТАЛИ ДА ПРОЧЕТАТ СТАТИЯТА И ЩЕ ТЪРСЯТ ХОРА ЗА ВТОРИЧНИ
3
0
 
3
 
! Отговори
Бай Гуй преди 11 години
И куде българите правят парКур в Лонддон, например, да се паркирам и аз там?
2
0
 
8
 
! Отговори
Баба Пена преди 11 години
Ми, скоро ми беше останал един микроелемент - лебец.. Ама свърши...Имаше преди време и още един - кофичка кисело млекце - бацилус Булгарикус, ама заради Бацилус Тъпегьозос и той свърши, щото Бацилус Тъпегьозос ни таковаха онаковато в последните 20+ годинки..Айде.. и бабината Ви, чада мои!
1
0
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Туй...яденето,е много...полезно;даже може покрай...мръвките да налапаш и някои...микроелементи.