За силен имунитет – пчелен клей

Прополисът има антибактериални и противовирусни свойства
Обновена: 12 ное 2012 13:11 | 12 ное 2012 13:11,
6
За силен имунитет – пчелен клей
източник: Reuters

Редица проучвания показват полезните свойства на пчелния клей за здравето. Познат още като прополис, той се отличава с антибактериални, противовирусни, антимикотични, противовъзпалителни, болкоуспокояващи, имуностимулиращи и противотуморни свойства. 

 
Установено е, че 50 до 70% от съединенията, открити в прополиса, са растителни смоли и балсами, 30 до 50% - восък, 5 до 10% - пчелен прашец, 10% - етерични масла, информира сайтът biogcosmetics.com. 
 
Прополисът съдържа почти всички минерали, необходими на човешкия организъм, с изключение на сярата. Макар и в малки количество, пчелният дар съдържа и витамини. 
 
Пчелният клей съдържа и флавоноиди, които се смята, че помагат за намаляване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и рак. Американски проучвания показват, че този вид антиоксиданти се съдържат до 500 пъти повече в прополиса, отколкото в портокалите. 
 
Поради богатото си съдържание на полезни съставки, пчелният клей допринася за засилване и поддържане на имунната система. 
 
Данни от изследване показват, че благоприятства и укрепването на кръвоносните съдове, подобрявайки пропускливостта им и кръвообращението.  
 
Антиоксидантните, антимикробни и противогъбични свойства на прополиса спомагат процеса на възстановяване на тъканите при различни наранявания. 
 
Поради бактерицидното си действие прополисът предпазва организма от инфекции с широко разпространени бактерии, като Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella и др.
 
Изследване, публикувано в сп. Phytotherapy Research, сочи, че пчелният клей е добро и безопасно средство за борба с бактериите Staphylococcus. Златистият стафилокок е сред най-опасните видове, поради резистентността му към антибиотици.  
 
Прополисът има положителен ефект и за подобряване на паметта и повишаване на умствената дейност. 
 
Според нови изследвания, прополисът помага за забавяне растежа на някои видове ракови клетки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
1
 
! Отговори
Пчеличка преди 11 години
Бзззззззззззз.... Жил !
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прополисът също води до намаляване на нивата на глюкозата в кръвта(кръвната захар) и понижаване на артериалното налягане. Експериментално е доказано, но и аз бих могъл да потвърдя от собствен опит.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изгорих си ръката. Знаете как боли. Намазах с чист пчелен мед, а в момента, в който усещанията за болка се появяваха, слагах още мед... След половин час от болката нямаше и помен, липсваше мехур, кожата беше без обичайните за изгаряне изменения.
3
0
 
10
 
! Отговори
да преди 11 години
За всичкоПолзвайте го и за зъби и венци, няма по-добро от него за пародонтоза и профилактика на кариес/ама ще взема да си го приготвя пак сама, спиртен р-р/
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мощен имуностимулатор е прополисът. В пъти по-добър от химията.
1
0
 
33
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Пчелните продукти-мед,прашец,пчелно млечице,прополис са уникална храна и лекарство.Хранителните и фармацевтични компании ни заливат с всевъзможни химии причиняващи рак и всякакви други болести.Вместо да консумираме тези химии трябва да обърнем повече внимание на пчелните продукти.