Диабет – факти и цифри

347 милиона души по света имат диабет
13 ное 2012 11:32,
1
Диабет – факти и цифри
източник: Impact Press Group

Според Световната здравна организация (СЗО) 347 милиона души по света имат диабет. Надига се световна епидемия, дължаща се на промените в начина на живот, труд и хранене, засягащи големи групи от населението по света. Епидемията от диабет се разпространява до голяма степен успоредно с тази от обезитет.

 
По оценки на СЗО, през 2004 г. 3,4 милиона души умират от усложнения на заболяването. Прогнозите са смъртността да нарасне с над 50% през следващите десет години или общо с две трети до 2030 г., спрямо нивата от 2008 г., което ще направи диабета седмата по честота причина за смъртност в света.
 
Над 80% от смъртността е съсредоточена в страните с ниски и средни доходи на глава от населението. В развитите страни, болестността е най-висока във възрастовата група 65+, докато в развиващите се страни най-засегната е групата на трудоспособното население – между 35- и 64-годишните.
 
Съществуват две основни форми на диабет – тип I и II. Тип I се характеризира с понижена инсулинова продукция, докато тип II се дължи на неспособността на тъканите да реагират на присъствието на инсулина в кръвта. Трети по значение е т.нар. гестационен диабет, при който кръвната захар се повишава по време на бременност.
 
Диабет тип II е отговорен за около 90% от всички случаи на диабет по света. Наблюдава се предимно в зряла и напреднала възраст. Наблюдава се, обаче, тревожна тенденция на увеличаване на честотата му сред младото население. В някои страни, над половината от новодиагностицираните случаи на диабет тип II са при деца и юноши.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обезитет?! Да не би да искате да кажете затлъстяване?