Увеличава се броят на диабетно болните у нас

Диабет тип 2 в много случаи протича безсимптомно, казва доц. д-р Ивона Даскалова пред Puls.bg
16 ное 2012 13:10,
7
Увеличава се броят на диабетно болните у нас
източник: Личен архив
Доц. д-р Ивона Даскалова е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към ВМА-София. Завършва Медицинска академия, София. Има признати специалности по вътрешни болести; ендокринология и болести на обмяната; клинична фармакология и терапия. Специализира в световно известни университети в Германия и САЩ. 
Доц.д-р Ивона Даскалова има богат практически и мениджърски опит в изпълнението на международни програми в областта на захарния диабет. Автор е на редица научни публикации. 
Президент е на Българска диабетна асоциация.
  
 
Статистиката сочи, че около 50% от хората с диабет тип 2 не знаят за заболяването си. На какво се дължи това?
 
На това, че хората у нас не се изследват профилактично, а заболяването захарен диабет тип 2 в много случаи протича безсимптомно.
 
Все повече се говори за епидемия от диабет. Какви са причините? България засегната ли е от негативната тенденция?
 
Захарният диабет тип 2 и нарушенията на въглехидратната обмяна са едни от най-често срещаните заболявания в световен мащаб, като разпостранението им засяга както развитите, така и развиващите се страни и бележи бърз темп на нарастване, който значително изпреварва досегашните предвиждания. Честотата на захарния диабет е между 4% и 8% в различните части на света, като към 2011 г. регистрираните болни със захарен диабет са над 330 млн. а се очаква да достигнат над 500 млн. до 2030 г.  България също е засегната от тази негативна тенденция.
 
Какви са актуалните данни за честотата на диабет у нас?
 
През 1993 година броят на заболелите от захарен диабет е 250 000 души. Сега броят е приблизително 400 000.
 
Очаква ли се увеличение на диабетно болните? 
 
Да. Световната тенденция за нарастване заболеваемостта от захарен диабет касае и България. В световен мащаб вече се говори не за епидемия, а за пандемия на това заболяване. Заболеваемостта расте и при децата. 
 
Кой е застрашен от развитие на захарен диабет тип 2?
 
Към рисковите групи за развитие на захарен диабет тип 2 спадат: 
 
  • хора с наднормено телесно тегло (ИТМ над 25кг/кв.м.); 
  • централен тип затлъстяване с натрупване на абдоминална мастна тъкан - оценява се чрез измерване на талията, за абнормни се приемат стойности над 80 см за жени и 94 см за мъже; 
  • предшестващи нарушения във въглехидратния толеранс; 
  • стойности на гликирания хемоглобин (HbA1c) над 5,7%; 
  • артериално кръвно налягане над 140/90mmHg; 
  • данни за дислипидемия - намаление на HDL холестерола и увеличение на триглицеридите, анамнеза за сърдечносъдово заболяване; 
  • синдром на поликистозните яйчници или друго заболяване, свързано с инсулинова резистентност; 
  • жени с гестационен диабет; 
  • ниско телесно тегло при раждане; 
  • възраст над 45г.; 
  • фамилна обремененост със захарен диабет; 
  • заседнал начин на живот; 
  • раждане на плод над 4 кг.
 
Какви са последствията от късното диагностициране на диабета?
 
Развитие на късния съдово дегенеративен синдром, свързан с инвалидизиращи усложнения, на съдове, бъбреци, очи, нерви. 
 
Навременното диагостициране на захарния диабет е от значение за избягване на усложненията, профилактика на сърдечносъдовите усложнения, инсултите.
 
Важно е пациентът да осъществява самоконтрол на заболяването, който се провежда с измерване на кръвната захар на гладно и след нахранване с помощта на глюкометър.  Препоръчва се и измерване на НвА1с (гликиран хемоглобин) на три месеца.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Милена преди 11 години
Защо не се говори за причините, а само се споменават цифри. Защо децата не спортуват, а стоят пред компютрите и ядат ***? Кой определя храната на тези с наднормено тегло, че те са първи в рисковата група? Аз ли? Защо, когато отидеш на лекар, той изписва лекарства, за да лекува симптомите, а не да потърси причината? НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, А ЛЕКАРСТВОТО ВАШАТА ХРАНА. Хипократ - Атина IV век пр.н.е Толкова е просто, че не е за вярване!Всеки сам прави своя избор.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДРУГАРКО ДАКТОРКЕ ДИАБЕТА СЕ ПОЛУЧАВА ОТ СИЛНО ПРИТЕСНЕНИЕ НЕРВИ ОТ ХУБАВИТЕ ГМО ПРОДУКТИ ОТ СПОКОЙНИЯТ ЖИВОТ КОЙТО ГО ЖИВЕЕМЕ В МУТРЕСТАНИЯ ПРЕКОМЕРНАТА УПОТРЕБА НА СЛАДКИ ЯСТИЯ КОИТО НАТОВАРВАТ ПАНКРЕАСА И В ЕДИН ДАДЕН МОМЕНТА ПАНКРЕАСА ПРЕСТАВА ДА ПРОИЗВЕЖДА ИНСУЛИН И АКО ЧОВЕК НЕ СИ ВЗЕМЕ МЕРКИ НАВРЕМЕ КРЪВТА МУ СТАВА НА АЦЕТОН И ЗАМИНАВА ЗА ОНЗИ СВЯТ ПРИ СВЕТИ ПЕТЪР.
4
3
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Естествено че не! Всички паразитни думички задължително се махат. Просто правилото по отношение на въпросното изброяване е то да се перефразира в нормални изречения, казани от интервюирания, а не да изглежда като научен доклад. Все пак това е интервю!
3
3
 
4
 
! Отговори
кунг-фу паяк преди 11 години
до номер 2. Все едно как говори човек, това е писмена медия и прегледността е по-важна. Ако някой интервюиран вмъква Ъ-ъ, аха, ъхъ, а-а между думите си, и това ли да го пишат в статията, за да е по-натурално?
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извинявам се много, ама така просто не се публикува интервю. Нито във вестниците, нито в интернет медиите. Не може след въпроса на журналиста в отговора на интервюирания да се слагат подобни неща:"Към рисковите групи за развитие на захарен диабет тип 2 спадат: - хора с наднормено телесно тегло (ИТМ над 25кг/кв.м.); - централен тип затлъстяване с натрупване на абдоминална мастна тъкани т.н. изброявания с точки, тирета, чавки и прочие. Убеден съм, че доц. Даскалова не говори по този начин. "Към рисковите групи за развитие на захарен диабет тип 2 спадат: Точка. Хора с наднормено тегло Дори в случаите, когато отговорът на въпросите са пратени писмено също има начини това да не се слага по този начин.
1
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ne vidqx v simptomite glavnata pri4ina za diabeta-strasa,za6to sa go propusnali