Лечението на муковисцидозата у нас е далеч от европейските стандарти

Не се осигурява елементарното техническо средство, което се ползва ежедневно
Обновена: 21 ное 2012 20:57 | 21 ное 2012 20:55,
1
Лечението на муковисцидозата у нас е далеч от европейските стандарти
източник: Getty Images

21 ноември е Международният ден на болните с муковисцидоза. За поредна година за нашите болни от това рядко заболяване разговаряме със Светлана Атанасова, председател на Асоциация „Муковисцидоза“ и родител на дете, засегнато от заболяването. Темата на разговор е същата – запознаване със заболяване, защото то все така остава малко популярно сред обществото и какво не прави държавати ни за двестата болни от него българи, предимно деца, защото у нас до по-късна възраст те не оцеляват... Почернените родители са достатъчно, за да се запитаме къде се намира нашето здравеопазване и достойно ли е то да се нареди до тези на останалите европейски държави...

 
 Г-жо Атанасова, какво заболяване е муковисцидозата?
 
Муковисцидозата или кистозната фиброза (на английски cystic fibrosis) е болест, при която болният организъм образува гъст и жилав секрет (слуз), който се натрупва и задръства някои органи в тялото, най-вече дробовете и панкреаса. Когато слузта задръсти дробовете, дишането става много трудно. Жилавият секрет става хранителна среда за бактериите и вирусите в дихателните пътища, предизвиквайки възпаление и инфекции, които увреждат дробовете. Тези чести инфекции се превръщат е хронична пневмония. Най-безобидния вирус може да доведе до бързо влошаване на състоянието, което изисква спешна антибиотична и друга терапия.  
 
Слузта задръства също храносмилателната система и панкреаса. Храносмилателните ензими не успяват да стигнат до червата, тялото не може да разгради храната без тези ензими и да си осигури необходимите вещества за растеж и нормално функциониране. Хората с муковисцидоза трябва да заменят тези ензими с капсули, които взимат преди всяко хранене, за да успеят да усвоят храната. Поради трудното храносмилане те са слаби и трябва да се хранят с висококалорични храни, за да компенсират.  
 
Муковисцидозата все още е животозастрашаващо състояние, но ранната диагностика и подходящото лечение на симптомите и усложненията значително подобряват и удължават живота на хората, живеещи с болестта. Ако хората с муковисцидоза имат достъп до подходяща грижа, те могат да доживеят зряла възраст.
 
Има ли лечение и в какво се състои то?
 
Вече има лекарство, което лекува причината за производството на грешния ген (Calydeco), но то е подходящо само за 4% от всички болни и по-точно на носителите на генетичната мутация G551D, както и на носителите на така наречената ноненс мутация (Ataluren). За останалите 90% от болните медикамент, лекуващ причината за муковицидозата, все още няма, въпреки че се очаква през 2014 г. на пазара да бъде пуснато лекарство и за най-честата и най- тежка мутация - Dелта F 508. Тя засяга 75% от всички болни.
 
Преди въвеждането на генната терапия обаче, пациентите провеждат комплексна и непрекъсната поддържаща терапия. Състои се от стриктен 24-часов режим, който трябва да се спазва. Това отнема средно от 2 до 4-ри часа на ден в зависимост от състоянието. 
 
Още със ставането сутрин започват инхалации с различни по вид медикаменти, които целят втечняване на гъстия и жилав секрет. След това идва физиотерапията и дихателна гимнастика, за да се прочистят дихателните пътища чрез изкашляне (отхрачване). Задължителна висококалорична закуска. Наред с това се взимат имуностимулани, витамини, антиоксиданти, муколитици. Добавят се и антибиотици. За деня инхалации се правят минимум 3 пъти. Храненето също е по-често и в завишени количества. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
14
 
! Отговори
Т. Илиев преди 11 години
От интервюто не личи какво не е наред у нас, за да бъде лечението на муковисцидозата на ниво европейски стандарти. У нас се прави всичко, което се налага в тези случаи. Основните медикаменти се поемат от здравната каса. Известен проблем има с антибиотиците и то най-вече при възрастните пациенти. Необходишма е по-добра организация на здравеопазването за болните с муковисцидоза и по-ясен и точен регламент. Трябва да се създадат няколко центъра за тези пациенти у нас и нещата могат да се променят.