Следродилна депресия – защо е опасна?

За необичайните емоционални сривове след раждането
22 ное 2012 13:15,
3
Следродилна депресия – защо е опасна?
източник: Reuters

В нашите среди рядко говорим за следродилна депресия. Свикнали сме да отдаваме нужното внимание на жената непосредствено след раждането. В същото време има достатъчно наблюдения, които показват, че емоционалното състояние на родилките е крехко и те имат необходимост от подкрепа.

Следродилната депресия се приема за медицинско състояние, което, за съжаление, може да доведе до сериозни последици за псичното здраве и дори наложи болнично лечение. 13% от жените след раждането страдат от тази депресия – тя не подбира, не се ръководи от фактори като възраст, интелектуално равнище, поредност на децата, уреденост на живота... Идва неочаквано и изневиделица, без обясними причини.
 
Все още не са ясни причините, поради които следродилната депресия се проявява в едни случаи, а в други не. Жени, които са страдали преди от депресия, е много по-вероятно да бъдат засегнати след бременността.
 
Следродилната депресия се проявява през първите три месеца след раждането. За този период по принцип са обичайни промените в настрониенията при младата майка меланхолията, донякъде необяснимата тъга... Непостоянните й по характер емоции се дължат на промените в организма й, начина й на живот, новите отговорности и натовареност, промените във външността и отношението към нея след бременността. Лек срещу тях е споделянето, същият, който помага за предотвратяване развитието им в депресия.
 
Потиснато настроение
 
Мрачното настроение при родилките донякъде е лесно обяснимо – след края на бременността в организма текат отново хормонални промени, естрогенът и прогестеронът рязко спадат, което само по себе си обуслява резките промени в душевното състояние. От друга страна новите отговорности, свързани с грижите за малкото бебе, поставят на изпитание и най-издръжливите характери.
 
Признак на депресия е обаче, ако мрачното настроение преобладава и продължава повече от 2-3 седмици след раждането. За него са характерни, наличието на чувство за вина и безнадеждност. Възможно е да се споделя липса на радост от бебето и обичайните, доставящи удоволствие преди на жената, занимания. 
 
Проблеми със съня
 
Кои родители на новородено и малко бебе могат да спят? „Мисията“ е невъзможна. Бебето няма изграден ритъм на сън и бодърстване, не различава деня и нощта, прекъсва съня през нощта и не позволява дрямка през деня...
 
При депресия обаче проблемът се задълбочава от страна на майката. Тя не е в състояние да мигне дори и да й се отдава възможност за това или точно обратното, изпада в състояние на почти постоянен сън.
 
Липсата на качествен сън по принцип предразполага развитието на депресия. Депресията от своя страна „отнема“ съня. Навлиза се в порочен кръг, от който излизането е трудно. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
хмммм преди 11 години
Май и вашето "псично" здраве не е добро. Като във всички новинарски сайтове.
2
3
 
6
 
! Отговори
Акушер-Ма*галолог преди 11 години
Айшету от Филиповци или Ружа от Столипиново често изпадат в следродилна депресия и Мангу като загрижен лекува ли лекува следродилно депресираната си булка...точно три месеца след раждането вече чакат ново ***....а девет месеца след това същото упражнение наново....
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А следродилната еуфория имали начин да я контролираме