Няколко фактора за проблеми с простатата

След 50 честотата на рак на простатата драстично скача
27 ное 2012 12:30,
3
Няколко фактора за проблеми с простатата
източник: Reuters

С възрастта рискът от развитие на рак на простатата при мъжете нараства. Колкото повече напредват годините, толкова рискът е по-голям. Критичният период, от който се отчитат случаите на заболяване, е навършването на 50 години.

 
Ракът на простатата е по-разпространен сред възрастните мъже над 65. Някои изследвания извеждат резултати, че при 80% от мъжете след 80 са налични някакви проблеми с простатната жлеза. Такива рядко се срещат при мъжете под 45, но те започват да се развиват с навършването на 40.
 
Възрастта обаче не е причина за рак и уголемяване на простатата при мъжете. Тя е само един от факторите. Действителната причина все още се смята за неизвестна. Иначе, други фактори за рака на простатата са: генетични, начин на живот, прием на медикаменти...
 
1. Генетични фактори, наследственост
 
Разглеждането на редица проучвания дава сериозни основания да се счита, че ракът на простатата е генетично обусловено заболяване. Например, то е много по-често срещано при негроидната, отколкото при европеидната и монголоидната раса. Рискът да се развие заболяването е два пъти по-висок, ако брат или баща страдат от него, и по принцип е завишен, ако то е било налично в рода.
 
Медицинската наука е открила, че носещите два специфични гена BRCA 1 и BRCA 2 – същите, които имат отношение и за развитието на рака на гърдата и яйчниците при жените – са изложени  на повишен риск от развитие на рак на простатата. В нови научни изследвания се намира още, че определени участъци от някои хромозоми – в 3,6,7,10,11,19 и Х – имат връзка със залагането на заболяването в организма.
 
2. Стил на живот, хранителен режим
 
Заседналият начин на живот дава началото на множество различни заболявания, включително и на проблемите с простатата и рака на тази жлеза. И тук режимът на хранене е от съществено значение за отключването или не на заболяването. Например, известно е, че хранителният режим, характерен за населението от Средиземноморския регион, носи ползи в превенцията срещу рака на простатата. При тази диета се набляга на обилното на зеленчуци и морски деликатеси хранене, използването на зехтин при приготвянето на ястията и консумацията на много плодове, за сметка на месото. По същата причина вероятно проблемите с простатата и най-вече случаите на рак са най-рядко срещани в Япония, където населението изключително консумира морски деликатеси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 1Даже не подозираш колко си прав! Както е прието да се казва, много научни изследвания доказват това. Но това се дължи на отделянето на PSA - простатно-специфичен антиген, който същевременно е и туморен маркер, и служи да втечнява семенната течност (която като по този начин позволява на сперматозоидите да плуват свободно.Между другото, "уголемяване" и "атрофиране" са две противоположни понятия.Синоним на "уголемяване" е "хипертрофиране".