Повече сън за нормално кръвно

Лягането един час по-рано от обикновено понижава кръвното налягане
11 дек 2012 13:35,
0
Повече сън за нормално кръвно
източник: Reuters

Лягането час по-рано от обичайното помага за предотвратяване на високо кръвно налягане. 

 
Изследователите откриват, че хората, показващи ранни признаци на високо кръвно налягане, са в състояние да възстановят показанията за здравословни нива само за шест седмици, ако си осигуряват един допълнителен час в леглото всяка вечер.
 
Проучване, проведено от Харвардското медицинско училище в Бостън, включва мъже и жени, чиито сън е седем часа или по-малко на нощ, и които имат показания за повишаване на кръвното налягане.
 
Последните данни сочат, че около 1 млрд. души в света страдат от хипертония. Според Световната здравна организация неконтролирането на артериалното налягане е причина за 62% от мозъчносъдовите инциденти и за 49% от случаите на исхемична болест на сърцето, което го прави основен рисков фактор за леталитет в глобален мащаб.
 
Липсата на сън и стресиращият начин на живот отдавна се свързват с повишен риск от хипертония.
 
Новото проучване е сред първите, които доказват, че кръвното налягане може да се контролира и чрез сън.  
 
В експеримента участват 22 мъже и жени на средна възраст с прехипертония. За състоянието се говори при измерване на стойности на артериалното налягане, граничещи с нормалното и тези при артериална хипертония.
 
Доброволците спят средно седем или по-малко часа на нощ. За период от шест седмици, 13 души от групата удължават продължителността на съня си, като си лягат един час по-рано от обикновено. Останалите се придържат към нормалните си навици. На всички участници са поставени монитори за денонощно проследяване на кръвното налягане. Доброволците са подложени и на изследвания на кръв и урина. 
 
Резултатите показват, че при участниците, увеличили продължителността на съня си с най-малко 35 минути, кръвното налягане се понижава с между 8 и 14 mmHg.
 
Смята се, че недостатъчният сън влияе на способността на организма да се справи с хормоните на стреса, което може да се отрази кръвното налягане.
 
Данните са публикувани в сп. Journal of Sleep Research.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари