Доказано! Носът ни издава, когато лъжем

Когато лъжем, се отчита повишаване на температурата в областите около носа
16 дек 2012 10:51,
9
Доказано! Носът ни издава, когато лъжем
източник: Reuters

Изследователи от университета в Гранада, Испания, установиха, че когато лъжем, носът и скулите ни стават по-топли и леко червеникави.

 
Този ефект изследователският екип нарича ефектът на Пинокио.
 
В проучването доброволците са поставени в ситуации, в които им е възложено да излъжат събеседника си. През това време изследователският екип наблюдава участниците с термографска камера.
 
Термографията представлява технология, която отчита промени в телесната температура на определени области от тялото или органи.
 
Резултатите от проучването показват, че когато участниците изричат лъжливи твърдения, се повишава температурата в областите около носа и скулите.
 
Това се дължи на повишена активност в мозъчен дял, намиращ се в кората на главния мозък, който контролира емоциите, нивото на кръвното налягане по време на тренировка, регулиране на субективното ни усещане на кръвта в тялото и възприемането на болка.
 
Наличието на негативни или конфликтни стимулират дейността в тази област на мозъка, което води до повишаване на телесната температура при носа и скулите.
 
Друго скорошно проучване установи, че движението и промяната на мускулите в горната част на лицето ни издават, когато лъжем.
 
Според изследователския екип опитното око може да забележи промени в четири определени лицеви мускули, които човек може да използва като „детектор на лъжата“.
 
Резултатите от двете проучвания могат да хвърлят нов поглед при разграничаването на даден факт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: нослъжаПинокио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Този ефект в научните кръгове се нарича "еврейски нос" , но за да излезе за ширпотреба се е наложило прибързаното и неуместно название Пинокио.
5
0
 
2
 
! Отговори
КЪНЧО преди 11 години
У нас, пък, етичната комисия на Яни Янев в парламента установи че при политиците ефектът на "Пинокио" се наблюдава сред тези лъжци на които задниците им стават червени като на ***. Червен *** буквално е дупе с червен цвят (маймунката има такова). Недей веднага да го асоциираш със себе си и партията, която поддържаш:))))))))))))))))))
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбрах какво общо има със здравето тази новина, но ми писнаха препратките към разни сайтове без посещения.
3
2
 
14
 
! Отговори
GOMOR преди 11 години
Брей, сега разбрах защо наще политици червенеят така и са напращели като фидоски. То било от лъжи а не от работа, кльопачка и червено вино.
2
2
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
То ако беше...така,по това щяхме да избираме...полициците,да ни управляват,а д*петатите,всеки ден по десет пъти щяха да се...оглеждат в огледалата;защото те не...лъжат.
1
2
 
18
 
! Отговори
681 преди 11 години
При Бойко Борисов ефекта "Пинокио" е особено силно изразен.