Можем ли да спортуваме, ако страдаме от артроза?

Артроза и спорт - възможна ли е комбинацията...
Обновена: 27 дек 2012 11:13 | 27 дек 2012 11:12,
0
Можем ли да спортуваме, ако страдаме от артроза?
Снимка: Reuters

Макар че връзката между физическата активност и спорта не е еднозначна, съществува консенсусът, че движението на засегнатите стави е задължително при артроза. Физическата активност, съобразена със заболяването, е важно допълнение към лекарствената терапия. Тя може да бъде започната под формата на физикална терапия в специализирано медицинско заведение и продължена в домашни условия.

Терапевтичната роля на подходящата физическа активност се състои в активирането на метаболитните процеси в хрущяла, които регенерират загубените протеини и протеогликани, т.е. усилва се синтезът на веществата, които изграждат хрущяла и заместват загубената хрущялна тъкан. Балансираната физическа активност възстановява подвижността на ставата и укрепва мускулите, които я поддържат и запазва в бъдеще функционалния капацитет на ставите.
 
Има три групи упражнения, които трябва да бъдат практикувани при артроза. Първата цели увеличаване на обхвата на движение в засегнатите стави, втората - увеличаване на издържливостта на прилежащите мускули, а третата – увеличаване на силата им. Всяка от тях допринася за запазване и подобряване на подвижността.
 
Увеличаването на обхвата на движение става чрез внимателно разпъване и движение на ставите. Движенията трябва да преминават по хода на естествената или остатъчната (възможната) ставна подвижност. Редовното, най-добре ежедневно, повтаряне на тези упражнения повишава гъвкавостта на ставния хрущял и ставните връзки, което като краен резултат подобрява подвижността в ставите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари