Защо възрастните са по-склонни да се доверяват на мошеници?

Те правят това въпреки житейския си опит
30 дек 2012 13:00,
9
Защо възрастните са по-склонни да се доверяват на мошеници?
Снимка: Reuters

80% от жертвите на мошеници са хора над 65-годишна възраст, показват данни на Федералната търговска комисия на САЩ. Експертите от ведомството донякъде обясняват това число с присъщата черта на възрастните да се предоверяват на околните независимо от натрупания житейски опит.

За да разгадаят произхода на неразумното отношение на старите хора към непознати, научен екип от Калифорнийския университет провежда две изследвания. Резултатите дават основание да се смята, че излишната доверчивост се дължи на понижената с остаряването функция на островния дял на мозъчната кора, пише в статия на сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.
 
Към функциите на островния дял на мозъчната кора спадат изграждане на възприятията и анализ на състоянието на вътрешните органи. На базата на тази информация мозъкът формира модел за безопасно поведение в дадена ситуация.
 
Пониженото функциониране на дела с остаряването обяснява частичната липса на инстинктивни защитни реакции при общуване с потенциално опасни непознати и липсата на критична преценка на реалността. С други думи това означава, че старците губят мерилото за рисково и безопасно поведение и трудно могат да предвидят причинно-следствената връзка от действията си.
 
При теста се констатира, че възрастните много по-често в сравнение с по-младите дават положителна оценка на видимо подозрителни типове. В него са вкючени 119 души на възраст от 55 до 84 години и още 24 между 20 и 42 години в контролната група.
 
Първоначално на двете групи са показвани различни лица, които е трябвало да бъдат групирани в 3 категории, заслужаващи, непредизвикващи доверие и неясни и оценени по степен от минус до плюс три според силата на усещането, което създават. Подозрителните персонажи се отличавали очебийно с неискреността си, на лицето им фигурирала фалшива усмивка, самодоволно излъчване, хитър поглед.
 
На втори етап от изследването учените проследяват мозъчната активност на представителите от отделните възрастови групи при преценката им на лицата и установяват активиране на островния дял на кортекста при възникване на подозрителност към даден субект при младите, за разлика от възрастните, при които не се наблюдава промяна или тя е слаба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
mo преди 11 години
. Азис посреща утрото, а на улицата повърнато и кръв от побоища. - анонимен. Е това си го турих на фейсбука. Браво, 'Ралин'!
8
1
 
1
 
! Отговори
хммм преди 11 години
това са пълни глупусти, започвате да спорите с учените дори с вашия комунисъм. Ако ви беше толкова як режима нямаше да пропадне, затова изостанахте от запада със около 50 години. Те и тук в Германия възрастните хора са много добрички, дори те канят в тях вътре, но ако му предложиш подобна глупост, ще те отбие. Кажете си го направо пенсии такива ,,говорят ни мошенниците каквото искаме-по-големи пенсии ги лъжат някои, други с лотарии на които един от 2-*** печели по 1 милион, задгробен живот...,,
7
1
 
10
 
! Отговори
аа де преди 11 години
Защото са наивни и са живяли през комунизма а тогава не се крадеше и убиваше всеки ден както сега ... Тогава имаше ред и дисциплина и Белене...
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3, кaто видя тaкивa коментaри и лошо ми стaвa. Всеки си дрънкa нaизуст, кaто изключим годините нa комунизъм, пре цялaтa човешкa история е имaло измaми, кръвопролития, убийствa, изнaсилвaния. В монентa сa В ПЪТИ по-мaлко от когaто и дa било, но нa тaкивa кaто теб нямa смисъл дa се обяснявa...
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудесна статия за мошениците.
4
3
 
0
 
! Отговори
ДЯДО ГРОЗ преди 11 години
Човешката лакомия заслепява предпазливостта
3
2
 
28
 
! Отговори
Соня преди 11 години
Старите хора са се оформили като личности във време.когато отношенията са били по-честни и по-достойни.Те не могат да допуснат.колко се е променил света.Подвластни са на представите от своята младост.
2
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щот са живели по комунистическо време, а тогава нямало такива неща- затва се доверяват дъртите изкукали склеротици. Щото преди да се гътне иска да направи саможертва, че да си изтрие малко вината пред св. Пешо и да получат уважение от младите в края на дните си като ги "спасят" от куките, докторите и прочие. За благото на семейството и Родината се правело всичко ама вече е държава-мащеха, а ония още заспиват с химна и ръка на сърцето. Азис посреща утрото, а на улицата повърнато и кръв от побоища
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РЕЗУЛТАТЪТ Всички ,които тепърва идват ,младото поколение ,няма да изпитат такова нещо ,защото няма да им е останало нищо за продаване ,....всичко ще са изяли и изпили ,....тогава няма да има работа за измамниците ,а ще се строят ----затвори !Болшинството от хората ще са в затворите ,...неграмотността ,до там води !