8 правила за здраве през зимата

Има няколко изпитани правила, които са от полза за имунитета
2 яну 2013 12:16,
3
8 правила за здраве през зимата
източник: Reuters

През зимата денят е по-къс, навън е студено, двигателната ни активност е ограничена, но същевременно често посягаме към висококалорични храни, богати на захар и мазнини. За съжаление, инстинктите ни, които се проявяват през студеното полугодие при съвременните постижения на човечеството, не съхраняват здравето ни, а напротив накърняват имунитета ни. Върлуват и характерните за сезона вируси, причиняващи респираторни заболявания...

 
Има няколко изпитани правила, които са от полза за имунитета и здравето през студеното полугодие и помагат да поддържаме енергията и тонуса си...
 
1. Приемайте достатъчно течности
 
Приемът на течности поддържа организма хидратиран, което спомага нормалното му функциониране и провеждане на всички процеси в него в норма и извеждане на образувалите се отпадни продукти и токсини при обмяната на веществата.
 
За целта обаче от полза са полезните за организма течности. Съдържащите захар и кофеин по принцип потискат функциите на имунната система, дехидратират и допринасят в не малка степен за наддаването на тегло.
 
Най-здравословната течност си остава водата, чийто прием може да бъде разнообразен с подходящи билкови чайове. Количеството от 8 чаши вода (или чай) е минимумът, който е необходим за поддържането на нормалната дейност на червата, бодростта и общото усещане за наличие на енергия и е от съществена помощ при контрола на телесното тегло. Препоръчително е чаят да спомага имунитета. Универсален пример за такъв е зеленият чай, заради богатото си съдържание на антиоксиданти. Още по-полезен е белият чай. Други подходящи са: ройбос, жен-шен, ехинацея, шипка, бъз, липа, мащерка, анасон, салвия, мента и др.
 
2. Спете достатъчно
 
Сънят е не просто почивка, той е необходим на организма, за да се възстанови от пораженията, нанесени през деня от активното му функциониране. Пренебрегнем ли го, той няма да може да поправи дефектите в системите си, да отстои адекватно на вредните фактори, получава се натрупване на токсини, спад на имунитета и склонност към заболявания и изява на заложените предразположености.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: здравезимаимунитет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
akula преди 11 години
Пръжки и църено вино му е макята
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спете достатъчно :) правилно народа спи от 1944 г ;) спим яко