Кои са най-опасните митове за артрозата?

Нерядко митовете могат да бъдат опасни
3 яну 2013 13:19,
0
Кои са най-опасните митове за артрозата?
източник: Reuters

Съществуват много видове и форми на артрозата, така че не е учудващо, че около нея има много митове, някои от които са много по-известни, отколкото фактите за нея. Нерядко, обаче, митовете могат да бъдат опасни.

 
Кои са най-опасните митове за артрозата?
 
Мит  1:  артрозата е неминуема част от остаряването
 
Мисълта, че болката във всички стави в тялото е неизбежна част от напредналата възраст, е несъмнено най-разпространеният мит за артрозата. Въпреки че честотата й наистина нараства с възрастта, това се дължи на износването на ставите и е свързано с другия голям мит за артрозата.
 
Мит  2: артрозата не може да бъде предотвратена
 
Истината е, че много малко от формите на артроза са строго генетично предопределени като артрозата в пръстите на ръцете. За останалите форми има голям брой фактори, както генетични, така и негенетични. Върху последните може активно да влияем, като по този начин минимизираме риска от поява и прогресия на артрозата.
 
Най-важните от тези фактори са:
 
  • Затлъстяване - то силно повишава риска от развиване на остеоартрит. Колкото по-тежко е тялото, толкова по-голям е натискът, който то оказва върху ставите. Свалянето на дори няколко килограма оказва силен положителен ефект върху тазобедрените и коленните стави.
  • Травма или претоварване на ставата - елитните спортисти и работниците, извършващи тежък физически труд, са изложени на най-висок риск от артроза. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари