Разума си дължим на мутация

Заради бедствие мутира ген, даващ поредица от изменения
4 яну 2013 13:45,
14
Разума си дължим на мутация
източник: Reuters

Разумът се е появил при гръбначните преди около 500 милиона година вследствие на мутация, откриха учени от Единбургския университет в Обединеното кралство.

 Според ръководителя на изследването проф. Сет Грант при неизяснено бедствие преди 550 млн. години са се удвоили участъците на постсинаптичните гени при гръбначните. Тази мутация дава началото на поредица изменения в гените и възникване на сложната функция на мозъка.
 
При изследователската си работа екипът изучава редица биохимични процеси и физиологията на синапсите, способността за обучение и вродения характер при липса на участъци на гени, отговорни за когнитивната функция.
 
Особеностите на поведението и мисленето са оценявани с помощта на специален програмен модел.
 
Освен това учените установяват, че една и съща група гени е свързана с еволюцията на умствените способности и с развитието на психичните заболявания. Различната последователност в реда на мутациите обуславя заболяванията на ума.
 
Според Джан Уилюм, ръководител на отдела по неврология и психично здраве към фонда Wellcome Trust, откритието е пробив в разбирането за възникването на психичните заболявания, което дава нови подходи за лечението им, се пише в сп. Nature Neuroscience.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: мутацияразум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
begem0t преди 11 години
До Много видялИмат предвид гените, кодиращи протеини в пост-синаптичния регион. Терминът е научен жаргон, гугълни фразата и ще откриеш много публикации, в която я има.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В статията се има впредвид "мозък", а не "разум". Второто е абстрактно понятие.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BRAVO,NA TOZI,KOITO GO E IZMISLIL,AZ DOSTA LITERATYRA SAM PROCHELA,NO NE SAM CHYVALA ZA TEZI "postsinaptichni geni ".E DAI BOJE POVECHE BESTVIA PO SVETATA DANO POUMNEE CHOVEKA,........
10
0
 
6
 
! Отговори
Много видял преди 11 години
Моля, обяснете ми понятието "постсинаптични гени". Занимавал съм се десетки години с невробиология, слушал съм лекции на Нобелови лауреати (А.Ходжкин, Р.Гранит) и други видни учени, прочел съм десетки солидни книги по синаптология и медиатори, но този термин не съм го срещал. Предварително благодаря!
9
2
 
2
 
! Отговори
Веселин Йолов преди 11 години
Вселената еволюира от самото си създаване. В началото на т.н. Голям взрив е имало само енергия. Посля тя се синтезирала в материя. Появили се първите звезди, които образували първите галактики. В звездите се синтезирали по-тежките химични елементи. От тях се образували планетите. На тях се синтезирали първични органични съединения. От тези ПОС се образували първите организми. Те са еволюирали до тези същества, които познаваме днес. Знанието е по-силно от вярата. За това ни е разума все пак.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разумът е творение на високоорганизираната материя,ако щете го наричайте и мутация. Съгласен съм,няма нищо божествено в него,бог е отживяла фикция.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве почнете с "Британски учени откриха"...че да спра дотам да го чета! Пак си загубих времето да чета глупости.
6
1
 
14
 
! Отговори
ivnikolaev преди 11 години
gg найстина не е произлязал от ***, а от канарче, даже и от колибри, щото толкова мозък има, ако се съди по постинга му. А може оа е друсан или все още неизтрезнял.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ggГробищата са пълни с вечни и безкрайни :))
4
20
 
6
 
! Отговори
gg преди 11 години
Съжалявам но... еволюцията е лъжа. :) Който иска да си вярва, че някога е бил камък или течност :Д. Жабата не произхожда от риба и човека не произхожда от ***...!Липсващата свръзка никога няма да се намери... защото няма такава хаха! Ние сме духовни същества, човешкия живот е само едно от безброй преживявания, защото сме вечни и безкрайни! :)
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък като гледам как се развива мутацията, та много се чудя дали ще ни остане разум
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо са били античните македонци ! Те собственолично са изобретили първата мутация.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добро утро, всяка еволюционна промяна е в следствие на мутация и ако тя дава предимство почва да действа естествения подбор и се запазва в поколенията.