Окситоцин - един хормон, който стимулира раждането, любовта и не само

Ефектът на окситоцина е зависим от количеството на естрогените в кръвта
Обновена: 9 яну 2013 15:36 | 9 яну 2013 15:31,
5
Окситоцин - един хормон, който стимулира раждането, любовта и не само
Снимка: Reuters

Окситоцинът е известен най-вече като хормона, стимулиращ родилната дейност. Отделя се от паравентрикулантото ядро в хипоталамуса, но се складира в задния дял на хипофизата.

Стимулира дейността на гладките мускули на матката, в резултат на което се зараждат контракциите – изгонващите плода сили по време на раждането. Мускулите на матката през цялата бременност се подготвят да посрещнат окситоцина. Клетките им съдържат рецептори, които са специализирани да реагират на хормона. През деветте месеца на износване на плода техният брой непрекъснато расте.
 
Ефектът на окситоцина е зависим от количеството на естрогените в кръвта, а нивото на тези специални женски хормони нараства непрекъснато с напредването на бременността. Секретират се от плацентата. Преди нейното образуване се излъчват от жълтото тяло, образувало се след отделянето на яйцеклетката.
 
Когато наближи раждането, плацентата „презрява“, съответно нивото на естрогени намалява, а чувствителността на гладките мускули към окситоцина нараства. Повишава се и неговият синтез. Жлези и хормони са в много тясна колаборация.
 
С това може да се обясни и появата на подготвителните контракции на раждането. Около 85% от бременните споделят, че изпитват тези неболезнени свивания на матката. Ролята на контракциите Бракстон-Хикс е да подговят този орган за предстоящото раждане. Те не създават болково усещане.
 
Раждането стартира, когато контракциите станат осезаеми. Тогава жената ги различава, дори без да има опит и без да се двоуми дали не ги бърка с друг спазъм.
 
Окситоцинът предизвиква ритмично съкращаване на маточните мускули. Именно равните интервали между контракциите са признакът за начало на родилната дейност и края на бременността. Секрецията му се увеличава с началото и по време на разширението на маточната шийка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
са преди 11 години
1
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахаха, окситоцинът е в мъжката ***. Естрогените са от яйчниците. Пълна обърквация сте написали
3
1
 
2
 
! Отговори
7 преди 11 години
ВСИЧКО СЕ МАНИПУЛИРА, НАЛИ БУТАТ ЖЕНСКИ ХОРМОНИ В МЛЯКОТО И ГИ ДАВАТ И НА ПИЛЕТАТА. ЗА КАКВА ТОЧНО ЛЮБОВ МИ ГОВОРЯТ ?!
2
0
 
5
 
! Отговори
Хиха преди 11 години
За раждането разбрах, а къде е инфото за "любовта и не само"????
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е и?