Витамин Д - в дефицит за българите

Проф. Стефка Петрова с данни от последни проучвания
10 яну 2013 07:34, Петя Славова
41
Витамин Д - в дефицит за българите
Специалистите препоръчват пиенето на сокове с витамин Д. Снимка: Reuters

Едно от последните проучвания показва, че витамин Д е в дефицит при много голяма част от населението в България. Това разказа пред БТА проф. д-р Стефка Петрова - диетолог, национален консултант в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването.

Ако няма достатъчно витамин Д в организма, калцият не може да се усвои пълноценно. Този витамин е с огромно значение и за имунитета, и за раковите заболявания, и за остеопорозата, отбеляза тя. Проф. д-р Стефка Петрова препоръчва обогатените с витамин Д млека и сокове. Много млека и у нас се обогатяват с витамин Д и бих ги препоръчала, защото колкото калций човек да приема, когато няма достатъчно витамин Д в организма, той не може пълноценно да го усвои, каза експертът.

Липсата на витамин Д е проблем не само в страните на Северна Европа, но дори и в тези от нашия регион. Тази критичност накара много държави да обогатяват лекарствата си и дори соковете с витамин Д, каза проф. Петрова.

В отговор на въпрос диетологът коментира, че палмовото масло на практика не оправдало очакванията, че е безвредно. За съжаление последните проучвания от ефекта на палмовото масло са почти категорични, че то не е безвредно, каза проф. Петрова.

Независимо от полезния ефект на съставките му високото съдържание палмотинова киселина, която е основната наситена мастна киселина в палмовото масло, оказва, подобно на някои от мастните киселини в животинските мазнини, неблагоприятен ефект и по-точно повишава нивата на т. нар. лош холестерол, отбеляза проф. Петрова. Вече в по-напредналите страни при производството на маргарин се прилагат нови технологии за смяна на консистенцията на растителните масла, които се използват за тяхното производство, добави експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
силвия преди 11 години
Въпросният витамин се набавя в течно състояние и задължително се даваше преди 26г. на бебетата. Въпросната професорка би трябвало да знае че се произвежда и естествено от влиянието на Слънцето върху човешкия организъм. Ако той се съдържа в необходимите количества за нас в определени продукти на българския пазар, нека ни инхормира. Ще сме й задължени.
36
0
 
3
 
! Отговори
ognian.varbev преди 11 години
Ако въпросната професорка не е казала, че човешката кожа, изложена на слънчево греене по естествен път, произвежда витамин Д, значи публикацията наистина е платена и тя не е никакъв професор !
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
забравихте - ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ!
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Амчи аз си мислех, че най-много витамини има у плодовете и зеленчуците *** щом сте казале да обогатяваме млекото...ми убаво. Тъмън да ни излезне по-скъпо и безполезно, понеже и млекото не е точно от млеко...А иначе най ни липсва витамин "мозък" обаче това не може да се набавя по никакъв начин. Или ти е дадено или не.
33
0
 
6
 
! Отговори
Bravo преди 11 години
Znaete izpitah istinski kef kato 4eta komentarite vi i vijdam 4e mnogo hora ve4e sa se sabudili za manipulaciite..vijte kolko hora ve4e sme s po4ti ednakvi komentari,malko po malko 6te se sabujdame za mnogo ne6ta :) lek den na vsi4ki
32
0
 
4
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Първо, млякото не е от естествено мляко, та като му добавят и витамин "D", си представям колко "полезна" ще бъде консумасията му.За соковете - също. Какъв е процентът на плода в тях и колко много "Е"-та има добавени. Като прибавим и изкуствения витамин "D", стават изключително "полезни".Четиво за наивници.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-богато на витамин Д е юнашкото млеко.
30
0
 
19
 
! Отговори
До тебе и мене преди 11 години
Витамин "Д" има над 20 разновидностти! Понеже тази статия е финансирана от фармацията, която мисли за пари, не за нас... ще ви кажа, че витамин "Д" продаван в аптеките е само една от тези разновидностти и то изкуствено създадена и доказано вредна вече по света!Витамин ден може да се набави естествено, като се излагаме на слънце по-често!!!Не се крийте от слънцето, както ви плашат, за да се разболявате!Без слънце, няма витамин "Д" и фармацията ви чака с готова отрова и нови отрови за послед
29
0
 
3
 
! Отговори
do anonimen14 преди 11 години
До Анонимен 14 Знаеш ли колко много хора са с такива проблеми?-много са.Благодаря,че сподели за това,което ти се е случело и за ефекта от този прием на вит.
28
1
 
7
 
! Отговори
555 преди 11 години
Само не разбрах какво е общото м/у витамин Д и тенесистката Пати Шнайдер от снимката.
27
0
 
5
 
! Отговори
istinata преди 11 години
sazdavat se promihleni predpriatia s pomehtenia bez slan4eva svetlina,,pod predlog za po goliama izolacia,,a imenno slanceto ni predostavia vitamin D po estestven pat
26
0
 
10
 
! Отговори
смешници преди 11 години
Препоръчват ни да се мажем се с фактор 30+ ежедневно и ежегодишно, защото слънцето било много вредно и после да си купуваме вит. Д от аптеките или "обогатени млека".по различни сайтове за здравословен начин на живот от години се пише, че наистина има дефицит на този витамин и съветът е просто да не се ползват слънцезащитни продукти и да се разхождаме много на открито в топлите месеци, като се избягват естествено най-горещите обедни часове. Слънцето е здраве, когато се прилага правилно.
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей сега хукнах да купувам "обогатени" "млека" и "сокове" и да пълня нечии производителски сметки. От природната "химия" по-здравословно още не е измислено, не е и произведено.
24
1
 
13
 
! Отговори
inj.himik до 24 преди 11 години
Витамин Д сам по себе си не е отровен! Отровни са ***, които ни предлагат ненаситните и алчни хиени - ментета и отпадъци!
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
витамин Д е отровен! Не знам защо се опитват да ни пробутват тези гадости и то разни професори и професорки. Вместо да ни посъветват как да се храним здравословно и как да си добавяме по естествен път необходимото, те ни пробутват съмнителни добавки в храните. Веднага да се провери дали въпросната "професорка" не е свързана по някакъв начин с производителите на "обогатени" (разбирай отровени) млека и сокове.
22
2
 
41
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 11 години
Не ставайте смешни! България е слънчева страна, а слънцето е извор на ергостерин. Освен това ние консумираме риба, яйца, кисело мляко, бобови..., които са богати на мастноразтворимия витамин Д. Напоследък ходим и много пестеливо облечени /особено жените/, та си синтезираме ценните фрагменти от група Д. Да му мислят северните народи и мюсулманите, забулени като пингвини! Написаното си е чиста реклама на обогатените псевдомлечни екскременти!
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В моята сп-*** има много витамин Д - айде народееее
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какви маргарини, те в химическите заводи могат да ти рафинират тройно всякакви засукани пластмаси, това не означава, че трябва да ги ядем, всичко друго освен животински мазнини е най-малкото не оптимално, в 99% от случаите отровно и канцерогенно, освен кокосовото масло и зехтинаВитамин Д - повече на вън, и на слънце, иначе - черен фроб треска, цели малки риби - цаца, шпроти, сардини
19
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най добрата добавка на витамин Д е като се консумира риба и морски дарове Яжте повече скумрия или поне един път седмично и няма проблем Това за соковете и лекарствата от аптеките са пълни глупости
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най добрата добавка на витамин Д е като се консумира риба и морски дарове Яжте повече скумрия или поне един път седмично и няма проблем Това за соковете и лекарствата от аптеките са пълни глупости