Ходенето пеша намалява риска от инсулт

Рискът намалява с 43% при жените
16 яну 2013 08:20,
6
Ходенето пеша намалява риска от инсулт
Снимка: Reuters

Жените, които ходят пеша поне три часа всяка седмица, е по-малко вероятно да пострадат от инсулт, отколкото тези, които се движат по-малко, сочи ново испанско проучване.

 
Проучването не доказва, че редовното ходене води до по-малко инсулти, но допринася за малка група от доказателства за потенциални връзки между конкретни видове упражнения и риск за специфични заболявания.
 
От минали проучвания също се прави изводът, че физическата активност понижава риска от инсулт, който може да бъде причинен от натрупана плака в артериите или разкъсани кръвоносни съдове в мозъка.
 
Редовната умерена физическа дейност е полезна за поддържането на сърдечносъдовото здраве, казва водещият изследовател Хосе Мария Хуерта. Препоръчително е да се следват препоръките за два часа и половина умерени упражнения на седмица.
 
В проучването участват 33 000 мъже и жени, които попълват въпросник за физическата си активност. Участниците са разделени по пол, тип провеждани упражнения и общото време, прекарано в движение на седмица. 
 
През 12-годишния период на проследяване, учените регистрират общо 442 случая на инсулт.
 
Жените, които ходят редовно пеша, са с 43% по-нисък риск от инсулт, в сравнение с неактивната група участнички.
 
Проучването е публикувано в сп. Stroke.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Патил преди 11 години
Направих инсулт, въпреки, че ходех като кон. Всяка събота - на Витоша. Качвал съм се на най-високите върхове на България, на някои - по няколко пъти. Веднаж извървяхме 100 км (!) почти без да спрем за малко повече от 20 часа. Наука, основаваща се само на гола статистика, не е наука! Комуто е писано да се удави в четвъртък, няма да го обесят в петък.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леля ми ходеше всеки ден и почина внезапно от инсулт преди няколко месеца (на 86)
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
поредната глупост!
2
0
 
0
 
! Отговори
Ъъъ, моля ? преди 11 години
Възможно ли е преди да публикувате малоумия /макар и преводни/ да се консултирате със знаещи хора ? И казвате, все ви е тая. И без това мнението за материалите ви не е супер високо.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според тия учени кой тип хора не се движи поне три часа седмично.